Stiri

Brâncuşi145/Preşedintele Camerei Deputaţilor: Brâncuşi este al nostru, dar şi al lumii întregi


Geniul unui artist care a reuşit să sculpteze idei în piatră şi bronz nu poate fi constrâns de interese politice meschine, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vineri, în ziua în care se împlinesc 145 de ani de la naşterea marelui sculptor.

“Astăzi sărbătorim un mare artist, un român admirat în lumea întreagă: sunt 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Geniul său a schimbat istoria artelor moderne, a pătruns în minţile şi sufletele iubitorilor de artă. Brâncuşi a participat mai mult decât orice român la modelarea universului de forme care ne înconjoară astăzi. Celebre muzee şi colecţii ale lumii sunt fericite să includă opere ale sale, aşa cum se cuvine să se întâmple cu artiştii cei mai influenţi, creatori fără vârstă, fără graniţe, mereu actuali şi inovatori”, a scris Orban pe pagina sa de Facebook.

 




El spune că de aceea este atât de important “să îl păstrăm mereu aproape, prin opera sa, pe acest mare artist român”.

“Prin el sufletul poporului nostru este îmbrăţişat de lumea întreagă. Este marele dar pe care Brâncuşi ni l-a oferit, o poartă de intrare în universalitate”, subliniază preşedintele Camerei.

Ludovic Orban aminteşte că regimul comunist “a respins moştenirea pe care artistul o lăsase poporului său, dar nu a putut rupe această legătură de suflet care uneşte opera lui cu valorile tradiţionale ale culturii româneşti”.

“Geniul unui artist care a reuşit să sculpteze idei în piatră şi bronz nu poate fi constrâns de interese politice meschine. Prin el, o frântură de spirit românesc rămâne pentru totdeauna înscrisă în cultura umanităţii, în limbajul universal al formelor, în imaginarul lumii moderne. Brâncuşi este al nostru, dar şi al lumii întregi, iar prin intermediul său noi înşine suntem parte a spiritului universal care l-a inspirat şi pe care, la rândul său, l-a îmbogăţit cu arta sa”, afirmă Orban. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

Brâncuşi145/ Manifestări în Bucureşti în ţară, la aniversarea marelui sculptor român

 

Brâncuşi145 / Răzvan Theodorescu: Nu îl putem cantona pe Brâncuşi; e românul care aparţine lumii

 

Brâncuşi145 / Gorj: Poem cinematografic dedicat sculptorului

 

Brâncuşi145 / Gorj: Invitaţie în lumea artei – expoziţii şi proiecţii de filme

 

Brâncuşi145 / Cercetătorul Matei Stîrcea-Crăciun: Brâncuşi – cel mai important sculptor al sublimului de secol XX

 

Brâncuşi145/ Gorj: Omagiu adus marelui artist – expoziţii de carte şi albume, dar şi de sculptură mică 

 

Brâncuşi145/ Gorj: Povestea de dragoste dintre sculptor şi Maria Tănase, pusă în scenă la Târgu Jiu

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Senatului: Avem o datorie faţă de Brâncuşi – să nu pierdem ce ne defineşte ca popor

 

Brâncuşi145 / Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei: Creaţiile lui Brâncuşi – parte din valorile noastre fundamentale

 

Brâncuşi145 / Doina Lemny: Pentru mine, Brâncuşi e un tovarăş de drum; mă simt însoţită de acest artist în permanenţă

 

Brâncuşi145/ Vâlcea: Spectacol de proiecţii video şi simpozion online dedicate sculptorului şi operei sale

 

Brâncuşi145/ Dolj: Sculptorul va fi omagiat vineri la Teatrul Naţional din Craiova prin spectacolul “Obsesii” 

 

Brâncuşi145/ Târgu Jiu – aşezat pe harta culturală a lumii 

 

Brâncuşi145/ Preşedintele UAP Gorj: Nu e uşor să fii artist în proximitatea operei referenţiale a marelui sculptor 

 

Brâncuşi145/MAE: Într-un şir de artişti români care au marcat mediul cultural european, Brâncuşi are un loc aparte

 

Brâncuşi145/Cîţu: Artistul Constantin Brâncuşi a lăsat lumii un întreg tezaur purtând amprenta folclorului şi spiritualităţii româneşti 

 

Brâncuşi145/Documentar despre Constantin Brâncuşi, proiectat pe faţada TNB

 

Brâncuşi145/Patriarhul Daniel: Brâncuşi – un artist creştin-ortodox român, nu doar botezat în Biserică, ci şi un credincios trăitor

 

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.





Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *