Stiri

Botoşani: Muzeul Judeţean va fi reabilitat cu 36 de milioane de lei, alocaţi din bugetul CNI


Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani va fi reabilitată în baza unui proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ).

Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanţare pe care o asigură CJ este de aproximativ 577.000 de lei.

“Reabilitarea clădirii muzeului este un proiect prioritar pentru administraţia judeţului Botoşani, un proiect pe care am reuşit să-l deblocăm. A trecut de toate verificările făcute de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi a fost scos la licitaţie. Prin transpunerea în practică, botoşănenii vor avea parte de un muzeu modern, cu facilităţi de ultimă oră, aşa cum există în toate marile oraşe ale Europei. Aşa cum am mai spus, cultura este parte a identităţii noastre, motiv pentru care îi acordăm importanţa cuvenită”, a declarat preşedintele CJ, Doina Federovici.

Oficialii CJ susţin că prin proiectul “Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Muzeului Judeţean Botoşani” vor fi consolidate fundaţia şi pereţii de piatră de la demisol şi se vor reface tencuiala, finisajele, dar şi elementele decorative ale clădirii. Proiectul permite supraînălţarea mansardei, astfel încât spaţiile să poată fi transformate în birouri. De asemenea, se va extinde spaţiul expoziţional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. Totodată, se vor crea noi spaţii pentru ateliere creative şi săli multimedia.

Clădirea în care funcţionează Muzeul Judeţean Botoşani este inclusă în categoria monumentelor istorice. Ea a construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureştiului, Arcul de Triumf, cazinourile din Sinaia şi Constanţa, precum şi multe dintre locuinţele particulare aflate acum în patrimoniul naţional.

Lucrările de construcţie a imobilului au început în martie 1905 şi au fost finalizate pe 28 noiembrie 1906.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Judeţean, biroul medicului şef al judeţului, biroul medicului şef veterinar, cel al inspectorului şef de poliţie, Instituţia de coordonare a învăţământului şi a cultelor, iar din 1977 adăposteşte Muzeul Judeţean. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *