Dezbateri

Black Mass, biopicul unei alianțe atipice – de Michaela Platon – Radio România Cultural


 

Black Mass este cel de-al treilea film de regizor al lui Scott Cooper, după Crazy Heart din 2009 şi Out of The Furnace, el fiind îndeobşte actor, aşadar “reconvertit” la regie dintr-un impuls pe care – văzând Black Mass- îl salut. Filmul este uimitor nu doar prin subiectul lui decupat din realitate- o alianţă atipică între un agent FBI şi un gangster, dar mai ales prin castingul de excepţie. Aşa se face că Scott Cooper aruncă în “arenă” o garnitură de actori de mare valoare pe care îi struneşte cu eleganţă, acurateţe şi măiestrie, reuşind o performanţă demnă de luat în seamă. Şi e deajuns să îi notăm pe: Kevin Bacon, Johnny Depp, Juno Temple, Dakota Johnson, Benedict Cumberbatch, Peter Skarsgaard, Sienna Miller, Joel Edgerton- care se pare că  a fost pe val  în 2015 pt că acesta este al treilea film al anului după Exodus, The Gift (unde şi scrie şi regizează şi joacă) şi Life. Adăugăm şi rolul excelent din The Great Gatsby- Tom Buchanan şi avem un repertoriu ce acoperă variate genuri şi partituri, toate excelent performate, semn că australianul este deja un actor notabil.

Dar cea mai uimitoare apariţie este – fără îndoială- Johnny Depp, extraordinar intrat în pielea lui James ”Whitey” Bulger, într-atât de schimbat de machiaj încât este greu recognoscibil.

Ieşit – în sfârşit – din fascinaţia lui Jack Sparrow,  rol care l-a marcat înţepenindu-l într-o atitudine cabotină ce îi umbrea talentul, Johnny Depp face aici un rol mare, care ne întoarce în timp la reuşitele lui de senzaţie din Donnie Brasco, The Nineth Gate, Don Juan DeMarco, Arizona Dream sau What’s Eating Gilbert Grape, ca să nu mai amintim de Charlie and The Chocolate Factory,Transcendence, Alice în Wonderland sau minunatul film din 1990 al lui Tim Burton, Edward  Scissorhands.  Cred însă că şi el se cam săturase de piratul din Caraibe, franciza care i-a adus însă şi notorietate şi bani, aşa că din punctual lui de vedere a fost o mare realizare. Din punctul nostru de vedere, al exegeţilor şi iubitorilor de film, a reprezentat o perioadă de plafonare, pt că acel rol odată livrat nu a mai crescut artistic, aşa că a devenit aproape automat , şi deci din ce în ce mai lipsit de substanţă.

Şi cum dl Depp este mult mai mult decât acest pirat care i-a subminat şi apariţiile din Mordecai sau Into The Woods, salutăm ieşirea de sub tutela piraterească şi relansarea în marea actorie, căreia el îi aparţine by nature.

Asta nu însemna că a abandonat proiectul cu piraţii , care a mai avut o  premieră în 2017, până atunci rezervându-ne o bucurie, rolul Mad Hatter din Alice

Through the Looking Glass , filmul lui James Bobin, în care joacă alături de o distribuţie stelară: Helena Bonham Carter, Rhys Ifans, Alan Rickman, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Timothy Spall, Mia Wasikowska şi Michael Sheen.

Nu vă spun prea multe despre Black Mass tocmai pentru a vă face curioşi, a vă incita să vedeţi acest film deosebit, a cărui revelaţie este Johnny Depp şi care merită toată consideraţia noastră.

Alert, de un realism frust, frumos contruit şi abil orchestrat, filmul este o reuşită deşi nu ocoleşte truismele şi căile sigure ale producţiilor de gen, reuşind însă să dea frâu liber actorilor să facă roluri notabile şi coagulând în poveste diferitele lor niveluri de măiestrie artistică, în aşa fel încât sumă să fie categoric un plus de valoare. Dramatic prin structura şi subiect, Black Mass ne cucereşte fără drept de apel şi ne face – ca orice biopic bine realizat- să mergem la surse şi să vrem să aflăm mai mult despre personajele reale care au stat la baza acestui scenariu.

Credit foto Cinemagia

 Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *