Dezbateri

Bilet de îmbarcare spre… Italia, la Verona – Radio România Cultural


duminică, 1 noiembrie… de la 14,44

Construită în mare parte din marmură de culoare roz, specifică regiunii, Verona (localizată în Veneto, nordul Italiei), este situat pe râul Adige, la poalele unei trecători alpine. 

Până la sfârşitul anilor 1200, familia Scaligeri se impusese în oraş, aceasta reprezentând un temut clan de mercenari. Au fost izgoniţi în anul 1387 de o altă familie celebră, de nobili milanezi, cu numele de Visconti. De altfel, rivalităţile şi vendetele dintre familiile de nobili de aici, au dominat secolul al XIII-lea, fapt ce l-a inspirat pe William Shakespeare să scrie despre dragostea nefericită dintre Romeo şi Julieta. Doar că în anul 1402, săturându-se să tot fie condusă de conflicte, Verona a decis să se alăture Veneţiei, făcând astfel parte din Republica Veneţiană până la 1797, când aşezarea a intrat în stăpânirea austriecilor. Controlul austriac s-a păstrat în Verona până în anul 1866, dată la care a ajuns parte a noului Regat al Italiei.

* * *

Verona (în care turismul este al doilea sector important al economiei) a devenit celebră pentru ruinele sale romane, clădirile medievale şi o frumoasă poveste de dragoste. Elegantele biserici şi clădiri sunt presărate pe străduţe încântătoare, întrerupte de piaţete. 

Unul dintre cele mai populare locuri din oraş este Piaţa Brá, unde veronezii vin în număr destul de mare pentru a face cumpărături, a lua masa, a sta de vorbă sau pur şi simplu pentru a se plimba pe lângă Arena Romană. Locuitorii Veronei au început să arate în ultimul timp un tot mai mare interes pentru conservarea acestui sit arheologic, căruia i-au găsit şi câteva întrebuinţări utile: este folosit pentru expoziţiile din oraş iar vara, peste 25.000 de oameni sosesc aici, să asiste la spectacole de operă italiană, în special „Aida” de Giuseppe VerdiSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *