Stiri

Bihor: Violonistul Răzvan Stoica – în concert Paganini la Oradea cu o vioară Stradivarius, de Ziua internaţională a Muzicii


Violonistul Răzvan Stoica va interpreta joi, la Oradea, de Ziua internaţională a muzicii, Concertul nr. 1 de Paganini, cântând pe o vioară Stradivarius, din 1729.

“Ne bucurăm să-l avem ca invitat pentru prima dată la Oradea pe domnul Răzvan Stoica. La cei 34 de ani ai săi, este un extraordinar talent recunoscut şi apreciat în multe ţări. De la vârsta de 22 de ani, în anul 2008, ca urmare a câştigării concursului Strad Prize, are în drept de folosinţă vioara Stradivarius ‘The Queen’, datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obţinute la concursuri internaţionale. Artistul a obţinut titlul de ‘Cel mai bun tânăr violonist’ în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câştigat această distincţie”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul artistic Kurucz Tibor.

Prezent la conferinţa de presă alături de maestrul spaniol Cesar Alvarez, care va dirija joi orchestra orădeană, violonistul a precizat că vioara Stradivarius este câştigată pentru a doua oară în 2013, având acum dreptul ei de folosinţă pentru 15 ani.

“Este vioara principală a lui Heinrich Wilhelm Erst, un contemporan al lui Nicolo Paganini, un compozitor şi violonist obsedat efectiv de Paganini; îl urmărea pe la hoteluri, îşi cumpăra cameră alături ca să îl asculte cum studiază şi după aceea îi fura piesele, le punea pe hârtie, pentru că i se părea fantastic. La un moment dat, chiar şi Paganini, cel puţin aşa spune legenda, ar fi cântat pe ea. Sunt foarte bucuros să o pot folosi”, a spus Răzvan Stoica.

Programul concertului va cuprinde două piese: prima este Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 6, de Paganini, lucrare compusă între anii 1817-1818, iar a doua piesă din concert va fi “Suita Carmen” de G. Bizet-R. Şcedrin, compusă la sugestia soţiei lui Şcedrin, balerina Maia Pliseţkaia.

“În orchestraţie avem doar corzi, fără suflători, şi un adevărat arsenal al instrumentelor de percuţie: maibafon, vibrafon, clopote, bongouri, tamburine, cinele, maracas şi multe alte instrumente de percuţie interesante pe care nu le putem auzi de foarte multe ori”, a afirmat Kurutz Tibor.

Concertul filarmonicii de stat orădene va fi dirijat de maestrul Cesar Alvarez, din Spania, pentru a treia oară invitat la Oradea.

“Dirijez de la vârsta de 17 ani şi nu m-am oprit niciodată mai mult de o săptămână. Acum am 47 de ani şi am fost obligat să stau acasă şase luni. Ştiţi situaţia din Spania. Toate concertele mele din străinătate au fost anulate. Cel mai rău e că nu putem vedea zâmbetul oamenilor”, a precizat dirijorul. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *