Stiri

Bihor: “Tartuffe” de Moliere, prima premieră a noii stagiuni la Teatrul Regina Maria din Oradea


Teatrul Regina Maria din Oradea va prezenta duminică, 19 septembrie, spectacolul “Tartuffe” de Moliere, în regia lui Vlad Trifaş, care este prima premieră a noii stagiuni.

“Am constatat că este o muncă de echipă foarte frumoasă. În noua formulă a conducerii, garantăm că avem un loc important pentru creatorii tineri, în a-i susţine şi a-i promova, iar Vlad se găseşte într-o asemenea postură. Cred că alegerea acestui text a fost una foarte bună şi oportună pentru colectivul nostru”, a declarat, în conferinţă de presă, noul director al Teatrului Regina Maria, Ioana Dragoş Gajdo.

 Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES


Spectacolul “Tartuffe” va fi pus în scenă de Vlad Trifaş, unul dintre reprezentanţii noii generaţii de creatori teatrali, un tânăr actor de 32 de ani, cu master în pedagogie şi regie, cu şase ani experienţă regizorală, în diverse teatre din Bucureşti şi din ţară. Pe lângă regie, Vlad Trifaş semnează şi adaptarea textului şi muzica originală din spectacol. Din echipa de creaţie fac parte şi scenografa Oana Cernea şi light designer-ul Bogdan Gheorghiu.

Potrivit directoarei Trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, acest text clasic, reinterpretat, face parte din marea dramaturgie care îşi are locul în orice teatru şi în orice trupă.

 

“Este un spectacol cu o distribuţie foarte bună. S-a creat o echipă, ceea ce este meritul lui Vlad, care a ştiut să-şi cucerească actorii şi veţi vedea că fiecare lucrează ca parte a întregului. Eu mă bucur foarte tare pentru descoperirea Vlad Trifaş, nu am auzit de el, dar e o surpriză plăcută. Mă bucur şi pentru Oana Cernea, care cred că a făcut cel mai bun decor de până acum. Faptul că a rămas scenograful teatrului garantează că avem un om valoros care, în timp, şi-a câştigat locul. Publicul se va bucura de un spectacol foarte bun, care va fi cu siguranţă un succes de casă, de critică şi care va rămâne în repertoriul teatrului foarte mulţi ani”, a precizat Victoria Balint.

“Tartuffe” face parte din suita comediilor de caracter ale lui Moliere şi demască ipocrizia religioasă, motiv pentru care a stârnit multe controverse atunci când a fost prezentată publicului pentru prima dată. În ciuda acestui fapt, a devenit în timp una dintre cele mai jucate piese de teatru ale acestui scriitor, cu un impact atât de mare încât numele personajului a fost substantivizat în limba franceză şi desemnează un ipocrit, o persoană care minte.

Regizorul Vlad Trifaş a subliniat că textul piesei este actual şi azi, la mai bine de 300 de ani de la moartea autorului, pentru că “pune o problemă care funcţionează şi astăzi, habotnicia care există în societate şi care poate mişca mase întregi, fiind un sentiment deosebit de periculos”.

 Foto: (c) Eugenia PAŞCA/AGERPRES


“E un text de care m-am apropiat, cumva, cu mare frică pentru că pune o problemă foarte mare… Eu nu cred că este o comedie bufă. Aşa cum un mare, mare actor, Toma Caragiu, spunea: ‘E bine să râdem. Dar să râdem de prostie, de hoţie'”, a arătat regizorul Vlad Trifaş.

El a mărturisit că “Tartuffe”, montat la teatrul orădean, este spectacolul maturităţii sale, fiind cel de al 18-lea pe care îl regizează, “în mijlocul unei super-echipe de actori, o trupă excelentă” care merită să fie văzută şi susţinută.

Din distribuţie fac parte actorii: Corina Cernea (Doamna Pernelle), Richard Balint (Orgon), Angela Tanko (Elmire), Ciprian Ciuciu (Damis), Mihaela Gherdan (Mariane), Alin Stanciu (Valere), Pavel Sîrghi (Cleante), Răzvan Vicoveanu (Tartuffe), Lucia Rogoz (Dorine), Sebastian Lupu (Domnul Loyal şi Andrian Locovei (Laurent).

Următoarele reprezentaţii vor avea loc în data de 20 septembrie, 6 şi 31 octombrie, de la ora 19,00, la Sala Mare. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenţia teatrului (deschisă de marţi până vineri între orele 10,00 şi 14,00 sau cu o oră înainte de spectacole) şi online pe Eventim.ro. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *