Stiri

Bihor: Revista de cultură ”Familia”, la debutul seriei a VI-a, modernizată, cu un suflu nou şi premiere naţionale


Revista de cultură “Familia” din Oradea anunţă şi invită publicul cititor la lansarea primului număr al seriei a VI-a din istoria revistei, precum şi a noului site al publicaţiei, eveniment ce va avea loc marţi, 23 februarie, la Librăria Cărtureşti din Lotus Center, de la ora 18, şi va fi transmis online pe paginile de Facebook ale Familia şi Cărtureşti, a informat redacţia revistei.

“La debutul noii serii, principalul nostru gând acum este să ne apropiem cât mai mulţi oameni alături de Revista Familia, interesaţi de literatură şi de cultură. Fie ca scriitori, cititori sau participanţi la evenimentele pe care începem să le organizăm cu această lansare”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, noul redactor-şef al revistei, Mircea Pricăjan.

Potrivit acestuia, primul număr al seriei a VI-a, respectiv numărul 662 al revistei de la înfiinţare, va fi marcat de premiere naţionale, precum cronica de carte pentru copii şi topul celor mai vândute cărţi în lanţul de librării Cărtureşti, un proiect unic în România, dar şi alte noutăţi cum ar fi cronica de întâmpinare, cenaclul revistei Familia, evenimentele lunare de lansare a celui mai actual număr ori colaborarea cu românii de pretutindeni şi corespondenţii externi.

 

Sursa foto: Mircea Pricăjan

“Cronica de carte pentru copii, din autori români şi traduceri, nu ştiu să mai existe în ţară la modul acesta consecvent. Rubrica e susţinută de Alex Moldovan, el însuşi autor de astfel de cărţi şi foarte apreciat. Iar Bestsellers Cărtureşti va însemna un top lunar, pe nouă categorii, în funcţie de vânzările naţionale dintr-o lună anume, atât în librăriile fizice, cât şi pe site-ul lor. Este prima încercare de sistematizare periodică după acest criteriu, pe modelul celebrelor topuri New York Times Bestsellers”, a precizat redactorul-şef.

Noua serie a revistei “Familia” urmăreşte atât continuarea unei îndelungate tradiţii, de peste 156 de ani, cât şi înnoirea aspectului şi a conţinutului editorial, orientat spre cititori. Au fost păstrate unele rubrici tradiţionale precum cronica de carte, teatru şi film şi colaborări de prestigiu, cu Gh. Grigurcu, Al. Cistelecan, Florin Ardelean, Magda Danciu, cărora li s-au alăturat rubrici şi colaboratori noi: Marius Chivu, Alex Moldovan, Dan-Liviu Boeriu.

“Am modificat pentru această serie întregul aspect al revistei. Am încercat să-l facem mai modern, contemporan. Vom avea pe fiecare copertă o ilustraţie aparţinând unui artist grafic sau fotograf important. Am adus câţiva colaboratori noi, păstrând în acelaşi timp şi din colaboratorii vechi. Vom încerca să prezentăm cât mai mult fenomenul cultural activ. Site-ul www.revistafamilia.ro, care este încă în lucru, va funcţiona ca un portal cultural, va fi dinamic şi va conţine texte din revistă postate treptat între două ediţii lunare, dar va conţine şi materiale exclusiv online: interviuri cu autori, avanpremiere editoriale, reportaje, corespondenţe externe pentru a acoperi un spaţiu cultural cât mai amplu. Inclusiv Republica Moldova şi diaspora. Fără limită de teritoriu, pentru toţi românii de pretutindeni. Fiindcă spaţiul tipografic este limitat, 120 de pagini, ne vom folosi şi de dimensiunea online pentru a reuşi să cuprindem cât mai mult”, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Pricăjan.

La lansarea de marţi, vor fi prezenţi membrii redacţiei – fostul director Ioan Moldovan, fostul redactor-şef Traian Ştef şi Alexandru Şereş, pe posturi de redactor şi Miron Beteg, secretar de redacţie – şi invitaţi ai acestora, printre care şi artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, autorul ilustraţiei de copertă şi al fotografiilor din interiorul primului număr din noua serie.

Revista de cultură “Familia” a intrat la finele anului 2020 în procedură de restructurare din punct de vedere juridic, sub forma unui compartiment în cadrul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” în urma unei hotărâri a Consiliului Judeţean Bihor, care o finanţează.

Începând din 5 ianuarie, publicaţia are un nou redactor-şef în persoana scriitorului şi traducătorului Mircea Pricăjan. La 40 de ani, Pricăjan are 17 ani lucraţi la Familia, fiind totodată autorul a patru cărţi, din care trei romane şi traducătorul altor peste 60 de romane, toate din limba engleză.

Înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, revista care l-a publicat pe Mihai Eminescu a trecut prin mai multe serii, iar cea mai recentă apare în format carte, cu 120 de pagini, având un tiraj de 250 de exemplare şi circa 100 de abonaţi. În prima ei perioadă, pe vremea lui Vulcan, apărea de două sau chiar trei ori pe săptămână, cu până la 16 pagini.

În 2020 ar fi trebuit să aibă loc ediţia cu numărul XXX a Zilelor revistei Familia. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *