Stiri

Bihor: O carte despre pictura de cult din biserici, autor Aurel Chiriac, apărută după 40 de ani


O carte de specialitate despre pictura de cult, un volum de suflet al criticului de artă Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC) din Oradea, a apărut de curând, rod al muncii sale de peste patru decenii.

Volumul “Pictura Românească de cult în Bihorul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea”, de Aurel Chiriac, prefaţată de academicianul Marius Porumb, a apărut de câteva zile la Editura Mega din Cluj Napoca.

“Este o carte de suflet, construită de mulţi ani, fiind de fapt o sinteză asupra subiectului discutat din spaţiul de nord-vest al României. Ea este, din punctul meu de vedere, o lucrare utilă pentu toţi cei care vor să cunoască evoluţia artei româneşti de cult din Bihor în epoca modernă. Interesul principal a fost pentru bisericile de lemn – peste 60 vizitate, din care 33 mai aveau picturi, dar lucrarea include şi bisericile de zid şi ce înseamnă implicarea societăţii româneşti în susţinerea artei de cult ortodoxe şi greco-catolice, care, de fapt, susţine ideea de identitate românească”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Aurel Chiriac.

Istoric de artă, etnograf, muzeolog, profesor universitar şi cercetător, Aurel Chiriac este autor a numeroase volume, individuale sau colective, prin care a contribuit la cercetarea şi cunoaşterea tezaurului cultural românesc, autorul fiind preocupat preponderent de regiunea Crişanei.

Directorul MŢC, Aurel Chiriac a mărturisit, pentru AGERPRES, că premiul pe care l-ar menţiona el ar fi unul primit cu ocazia Centenarului Vătăşianu, pentru volumul “Artă europeană, artă românească”, în colaborare cu academicianul Marius Porumb, care aduce prima contribuţie importantă pentru prezentarea istoricilor de artă din România.

“E o carte unde am publicat şi eu material, dar care cuprinde, pentru prima dată după anii 1950, o sinteză a tuturor istoricilor de artă din România”, a precizat Aurel Chiriac.

Cel mai recent premiu a fost obţinut anul trecut, pentru volumele “Arta din România din Preistorie în Contemporaneitate” (coord. acad. Răzvan Theodorescu şi acad. Marius Porumb), o sinteză academică la care a contribuit un colectiv de cercetători din care face parte şi Aurel Chiriac. Volumele au fost distinse de către Academia Română cu premiul George Oprescu. AGERPRES/(A,AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.





Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *