Stiri

Bihor: O carte de poezii pro-natura, publicată de scriitorul Orlando Balaş


Lectorul universitar Orlando Balaş a anunţat miercuri apariţia noului său volum de versuri, intitulat “Terra 2.0”, “una dintre primele cărţi de literatură pro-natura publicate în România”, afirmă autorul lingvist, ce va ieşi de sub tipar vineri, la Editura Brumar din Timişoara, unde îi va apărea în viitorul apropiat şi volumul de teatru “Incomod”.

“Poemele din “Terra 2.0” nu sunt, aşa cum şi-ar putea imagina cineva, scrieri militante, de propagandă ecologistă, ci pur şi simplu poezii, texte literare născute din emoţia stârnită de starea naturii sau de modul de viaţă contemporan, şi care urmăresc să trezească emoţia cititorului. Autorul nu cheamă cititorul la “lupta de clasă”, la acţiune pripită, ci la meditaţie şi la reflecţie, la descoperirea frumuseţii naturii, frumuseţe / născută în fiecare privire / pentru a fi contemplată şi iubită,” a declarat scriitorul.

Potrivit autorului, “Terra 2.0” este “una dintre primele cărţi de literatură pro-natura publicate în România”. În alte ţări, susţine acesta, precum Germania, SUA sau Franţa, eco-literatura are o tradiţie ce duce până în secolul al XIX-lea, starea naturii fiind reflectată şi dezbătută literar, sub formă epică, lirică şi dramatică de sute de scriitori, apreciaţi de public şi de critică. Un exemplu celebru este scriitorul francez Romain Gary, al cărui roman pro-natura “Rădăcinile cerului” a primit prestigiosul Premiu Goncourt.

Absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de litere (limba română/germană), master în Studii germane şi doctor “Magna cum Laude” în literatură comparată, Orlando Balaş, 50 de ani, este lector al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene, instituţie la care predă din 1997, fiind totodată cunoscut orădenilor şi în fosta sa calitate de consilier al ex-primarului Ilie Bolojan, dar şi graţie preocupărilor sale ecologiste. De altfel, este şi absolvent, din 2013, al Facultăţii de Horticultură, specializarea Peisagistică, Universitatea Oradea.

Volumul de poezii “Terra 2.0” este a şasea carte semnată ca autor, după trei manuale şi culegeri de exerciţii de limba germană, apărute la Editura Polirom, un volum de poezie şi unul de istorie literară, publicate la Editura Echinox. Manualul său “Limba germană. Simplu şi eficient”, apărut în anul 2004, este retipărit an de an, fiind cea mai vândută carte didactică scoasă la editura Polirom şi, totodată, cel mai căutat curs de învăţare a unei limbi străine scris de un român.

Până când va ajunge în librării, volumul de poezii poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar sau prin e-mail la adresa terra2.0@yahoo.com, la preţul de 20 de lei. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *