Stiri

Bihor: Muzeul Ţării Crişurilor a inaugurat secţia permanentă Ştiinţele Naturii, într-un nou sediu


Secţia permanentă Ştiinţele Naturii, redeschisă în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) din strada Armatei Române nr.1/A, a fost inaugurată marţi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor şi directorul MTC, Aurel Chiriac.

 Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

“Secţia Ştiinţele Naturii încearcă să prezinte realitatea naturală a judeţului nostru, oferind şi informaţii suficiente pentru toţi cei care vor veni aici, de la elevi până la oameni maturi, despre tot ce înseamnă evoluţia acestei zone din punct de vedere al carstului, al vegetaţiei, al animalelor, al vieţii umane de la începuturile ei. Secţia de ştiinţe naturii se continuă cu secţia de arheologie care aduce în atenţia vizitatorilor omul şi realizările lui. Este un muzeu spectaculos, un muzeu al mileniului III, cu siguranţă cel mai modern din ţară,” a declarat, pentru AGERPRES, directorul MTC, Aurel Chiriac.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


Lucrările de amenajare a celor 3.000 metri pătraţi de spaţii expoziţionale ale etajului I au fost realizate după proiectul arhitectului Wagner Péter, sub forma unui ansamblu unitar, ce va încorpora secţiile Ştiinţele Naturii, Arheologie şi o parte a celei de Istorie.

Arhitectura spaţiilor expoziţionale de la etajul I al MTC a fost astfel concepută încât să includă nu doar dispunerea pereţilor separatori, ci şi mobilierul, vitrinele şi alcătuirea spaţiilor expoziţionale cu tehnologia aferentă. Muzeul este unul interactiv în care vizitatorii vor putea accesa o serie de info chioşcuri, touchscreen-uri cu informaţii necesare despre sala în care se află şi despre exponate.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, şi-a exprimat încrederea că acest muzeu, în spaţiul său generos de aproape 18.000 de metri pătraţi, va pune în valoare Oradea şi judeţul Bihor şi va însemna un muzeu regional atât prin dimensiune, cât şi prin calitatea expoziţiilor sale.

Directorul MTC a apreciat efortul echipei de amenajare, inclusiv constructori şi a specialiştilor din cadrul secţiei, având în vedere că în data de 12 decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, atât pentru Lapidariu cât şi pentru amenajarea secţiilor de la etajul întâi. El i-a nominalizat pe Venczel Marton, şeful secţiei, Erika Posmoşanu, Radu Huza şi Dorina Golban, cei care au avut un rol şi în elaborarea proiectului tematic al secţiei, dar şi pe tinerele mai nou angajate la muzeu, Sas Kovacs Hajnalka şi Adina Pop.

Şeful secţiei, Marton Venczel, a prezentat apoi secţia organizată în două componente: Tunelul timpului (cu fosile autentice şi reconstituiri de paleomediu) şi zona de paleontologie, o zonă de muzeu interactivă, cu maşina timpului, unică în România, cu un film despre mamuţi realizat pe calculator şi alte puncte de atracţie, precum o peşteră cu stalactite şi stalagmite şi un schelet de urs.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


După ample lucrări de reabilitare a clădirii fostei Garnizoane, în acest nou sediu al MTC s-a inaugurat recent, în 28 august, Lapidariumul, urmat marţi, la etajul I, de secţia Ştiinţele Naturii. Pe 17 septembrie, se va deschide secţia Arheologie şi o parte a celei de Istorie (Evul Mediu), tot la etajul I. Cele trei secţii – Ştiinţele naturii, Arheologie şi Istorie – cuprind expoziţii permanente ce presupun o serie de rezolvări grafice şi expoziţionale specifice, motiv pentru care inaugurarea lor a fost programată etapizat.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


Lucrările la etajul I al MTC s-au executat printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional în valoare totală a contractului de peste 21,64 milioane de lei, din care proiectarea, execuţia lucrărilor la etajul I şi exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este de 19,3 milioane de lei.

Prin alte proiecte cu fonduri europene, în cursul anului viitor, se vor amenaja muzeal etajele doi şi trei ca secţii permanente pentru Artă şi Etnografie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *