Stiri

Bihor: Maestrul Horia Andreescu va dirija primul concert din Festivalul Primăverii al Filarmonicii Oradea


Maestrul Horia Andreescu va dirija joi seară orchestra Filarmonicii Oradea în primul din cele trei concerte ale Festivalului Primăverii, ce va avea loc în perioada 18-25 martie, în sala ”Enescu-Bartok” a instituţiei.

“Este o onoare şi o bucurie imensă pentru orchestra noastră să lucrăm cu maestrul în această săptămână! Concertul de mâine va începe Festivalul Primăverii, ediţia a X-a, ce a devenit o tradiţie a Filarmonicii in Oradea prin colaborarea cu violonistul-profesor dirijor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia). Datorită acestei conlucrări fructuoase şi relaţiilor strânse de prietenie ale domnului Marinescu cu somităţi ale vieţii muzicale româneşti, am reuşit să invităm artişti de înalt prestigiu cum ar fi dirijorii Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Lupeş sau violoncelistul Răzvan Suma”, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, directorul artistic al filarmonicii, Kurucz Tiberiu.

Programul concertului de joi va cuprinde două lucrări de Johannes Brahms, anume Uvertura tragică şi Simfonia a IV-a.

“Când m-am hotărât să alcătuiesc acest program, uite că a vorbit intuiţia: începem cu Uvertura tragică… Mă întreb însă cât e partea tragică, dar e o muzică serioasă. Nu este o piesă dificilă, orchestra, care este una disciplinată, a învăţat-o repede. Iar Simfonia a IV-a, din cele patru compuse de Brahms, deşi fiecare pe care o dirijez mi se pare frumoasă, este cea care mie îi place cel mai mult,” a afirmat, în conferinţa de presă, Horia Andreescu, dirijorul principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti.

În opinia maestrului, muzica este o voce, o fereastră, un dialog nu numai pe plan local, el propunând conducerii filarmonicii să demareze colaborarea cu instituţia Radio pentru a transmite parte din concertele orădene.

“Muzica este o voce care se face auzită, plăcută şi acceptată. Nu există bariere. Nu trebuie să ai educaţie muzicală. Noi nu facem concerte pentru muzicologi. Mă rog, mai trăiesc şi ei de pe urma noastră cu câte un articol. Noi facem pentru iubitorii de muzică. Trebuie să iubeşti muzica, nu trebuie să o înţelegi. Pentru că dacă o iubeşti şi-ţi place înseamnă că ai înţeles-o. În cele mai vechi culturi ale lumii, muzica era un obiect de studiu obligatoriu. Dacă un copil se joacă cântând la un instrument, în creierul lui se produc o mulţime de fenomene paralele care nu fac decât să-i dezvolte capacitatea intelectuală. De aceea e importantă educaţia muzicală la copii. Uitaţi-vă la nemţi. Sau la italieni. Tipul acesta de muzică, cultă, este – îl citez pe Cioran – singura invenţie a Europei. Pentru că arhitectură, poezie, matematică, ştiinţe exacte, toate popoarele mari au avut. Dar astfel de muzică, aceasta este o invenţie a culturii Europei. Şi este una importantă, care ne poate lega întru bine pe toţi”, a subliniat dirijorul invitat.

Ediţia jubiliară a Festivalului Primăverii prevedea iniţial patru concerte în zilele de 18, 19, 23 şi 25 martie. Dar anunţul de ultimă oră privind incidenţa COVID-19 în oraş, de peste 3 cazuri la mia de locuitori, a scos din programul festivalului recitalul din 19 martie susţinut de artişti ai Operei Naţionale din Timişoara.

În 23 martie este programat un concert al Cameratei Michael Haydn, dirijor Cristian Lupeş, iar în 25 martie va avea loc un concert simfonic dirijat de Tiberiu Soare, cu violoncelistul Răzvan Suma, solist invitat.

Toate cele trei concerte vor fi prezentate fără public şi înregistrate, urmând să fie difuzate a doua zi, online. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *