Stiri

Bihor: Gabriel Croitoru va concerta la Oradea, pe vioara Guarnieri a lui Enescu, într-o sală fără public


Violonistul Gabriel Croitoru va concerta joi, 29 octombrie, pe vioara Guarnieri a lui George Enescu, împreună cu orchestra Filarmonicii de stat Oradea şi sub bagheta dirijorului Constantin Grigore într-o sală fără public, Medalionul Beethoven fiind transmis în premieră online, pe pagina de facebook a instituţiei.

Directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor, a precizat că, din data de 27 octombrie, accesul publicului la concertele programate în spaţiu închis este interzis, ca urmare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere rata de incidenţă a infectării cu Covid-19 mai mare de 3 la mia de locuitori în municipiu.

“Concertele noastre vor fi transmise în zilele programate, pe pagina de facebook a Filarmonicii de stat Oradea, începând cu ora 19,00, până la noi reglementări. Sper să nu ni se interzică să lucrăm deoarece avem acest drept. Rămâne programul care a fost planificat la început de stagiune. Aşa procedează şi alte filarmonici din ţară, cum ar fi cea din Bucureşti, Târgu Mureş şi Bacău”, a declarat, în conferinţă de presă, directorul artistic.

Alături de gazdă s-a aflat dirijorul invitat Constantin Grigore, dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală şi al Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucureşti. Şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Constantin Grigore şi-a continuat studiile în Polonia, la Academia de Muzică “Karol Lipinski”, apoi la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, dar s-a întors în ţară cu speranţa că poate ajuta la îmbunătăţirea situaţiei culturii din România, după cum mărturisea într-un interviu.

Pentru a-şi realiza visul, a pornit la drum cu mai multe proiecte, implicându-se nu numai ca artist, ci şi ca organizator pentru Camerata Regală, concursul Jeunesses Musicales sau festivalul Classics for Pleasure de la Sibiu. Din 2009 este invitat să susţină concerte la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu.

“Chiar în aceste vremuri tulburi, în care nu poţi să ştii ce se întâmplă mâine, ceea ce ştiu sigur este că cultura nu trebuie să moară! Poate că e un clişeu, poate că auziţi asta foarte des, dar o spun pentru că, asemeni altor colegi ai mei, credem că trebuie să ţinem stindardul sus şi să trecem cu bine şi cât mai repede peste această perioadă dificilă. Deşi nu sunt deloc de acord cu această situaţie în care trebuie să prezentăm publicului concertul online – Celibidache afirma că muzica se trăieşte doar în sala de concert – se pare că este singura soluţie la care foarte multe orchestre din ţară au apelat. Tocmai pentru a fi aproape de public şi a duce munca atâtor oameni mai departe”, a declarat dirijorul Constantin Grigore.

 

Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRESProgramul concertului de joi a fost ales în mod special în cadrul aniversării celor 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven şi cuprinde două capodopere ale sale: uvertura dramatică Egmont şi  Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61, compus în anul 1806.

“Chiar dacă la început acest concert nu a fost foarte apreciat de critică, în timp a devenit extrem de cunoscut pe întreg mapamondul, fiind o lucrare de referinţă a marelui compozitor. Îmi pare bine să lucrez din nou cu orchestra orădeană, cu care mă înţeleg, ca de fiecare dată, minunat. Am întâlnit un colectiv unit, ceea ce contează foarte mult, mai ales în vremurile acestea”, a spus dirijorul Constantin Grigore.

Solistul invitat este violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, un artist interpret de rang internaţional, invitat permanent şi al stagiunilor orădene. Vastul său repertoriu cuprinde lucrări solo, muzică de cameră şi concerte, de la preclasici, până la compoziţiile contemporane. De-a lungul anilor, datorită prestigiului câştigat în lumea muzicală, a fost invitat în juriul mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarnieri din 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *