Stiri

Bihor: ”Bohemian Virus Rhapsody” şi alte spectacole-lectură, prezentate gratuit online de Teatrul Regina Maria


Teatrul de stat “Regina Maria” (TRM) din Oradea a pregătit, pentru luna decembrie, mai multe spectacole-lectură noi, dar şi alte reprezentaţii precum “Creştini” sau “Avalanşa”, care, în condiţiile pandemiei, vor putea fi urmărite gratuit online.

Potrivit directorului artistic al teatrului, Victoria Balint, spectacolele-lectură, care vor fi publicate pe pagina de Facebook a instituţiei, au la bază piese scrise de câştigătorii ediţiei de anul acesta a Concursului de Creaţie Dramatică destinat Piesei Scurte, organizat de teatrul orădean în perioada 15 iulie-15 septembrie.

“Ca urmare a acestui concurs, la care au participat 35 de piese trimise de autori din toată ţara, juriul a selectat şase piese câştigătoare. Concursul a avut două secţiuni: monolog şi piesă cu mai multe personaje, dar nu mai mult de cinci. De fapt, numărul redus de personaje a fost o cerinţă a acestui concurs, în condiţiile pandemiei, ca să fie uşor de pus în scenă. Conform regulamentului, noi ne-am luat angajamentul de a realiza spectacole-lectură, folosind piesele câştigătoare. Pentru că am discutat cu autorii, le vom difuza online, gratuit, rugând spectatorii să ne scrie dacă le apreciază, care le-a plăcut mai mult, pentru că şi în funcţie de dorinţele lor, începând cu luna ianuarie, până în luna mai, să putem realiza spectacolele respective. Sub această formă, este o ediţie premieră a acestui concurs,”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Victoria Balint.

Primul spectacol, care va fi publicat joi seara de la ora 19, se numeşte “Bohemian Virus Rhapsody”. Textul este scris de Edith Negulici – scriitoare premiată, traducătoare, secretar literar la Teatrul Evreiesc de Stat – şi este un monolog tragicomic ce sugerează singurătatea şi vulnerabilitatea oamenilor în timpul crizei colective al pandemiei COVID-19. Regia artistică şi interpretarea sunt semnate de actriţa Denisa Vlad, iar scenografia de Oana Cernea.

De-a lungul lunii decembrie, orădenii vor mai putea urmări spectacolele: “Preludiu cu fugă…” de Ion Bogdan, programat sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 19, “Ipotetic” de Laurenţiu Budău, programat duminică, 13 decembrie, de la ora 19, “Zâmbetul lui Kouros”, scris de Ovidiu Cioclov, care va putea fi urmărit marţi, 15 decembrie, de la ora 19, “Lasă-mi aripile!” scris de Dona Alba, programat vineri, 18 decembrie, tot de la ora 19, şi, în fine, “Ana are mere. Şi ce dacă?”, de Ion Bogdan Martin, care va fi publicat sâmbătă, 26 decembrie, ora 19.  

Instituţia mai informează şi că doritorii pot viziona, tot gratuit, şi unele reprezentaţii precum “Creştini”, “Şarpele în iarbă” şi “Avalanşa”. Aceştia trebuie doar să scrie pe adresa de email organizare.trm@gmail.com sau să sune la două numere de telefon pentru un link de acces la reprezentaţia online. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *