International

BBC America îl rescrie complet pe Terry Pratchett – Suplimentul de cultură


Iar Amazon Studios îi pregătește ceva lui Tolkien.

Un prim trailer al serialului The Watch, realizat de BBC America pe baza romanelor din populara serie Discworld a regretatului Terry Pratchett, i-a enervat pe fanii scriitorului.

Seria Discworld este o lungă suită de cărți fantastico-satirice a căror acțiune se petrece pe un Pământ plat, așezat pe spinarea a patru elefanți care, la rândul lor, stau pe spinarea unei țestoase cosmice. În cele 41 de cărți din seria începută cu romanul Culoarea magiei (1983), Pratchett parodiază cu succes nenumărate clișee ale literaturii fantasy, dar și ale căr­ților cu vrăjitoare și vampiri.

Opera lui Pratchett a mai fost adaptată în câteva producții TV, iar fanii așteptau cu nerăbdare The Watch, serial anunțat încă din 2018. Primele semne de întrebare au apărut un an mai târziu, când realizatorii, după moda zilei, au schimbat sexul unor protagoniști, transformând personaje masculine în femei. Dar primele imagini au provocat stupoare printre amatorii de Pratchett când aceștia au constatat că lumea medievală din Discworld s-a transformat, în serial, într-un univers cyberpunk.

„Imaginați-vă o clipă o adaptare a Stăpânului inelelor în care Frodo este un hacker ce sparge Matrixul pentru a șterge programul Inelul de pe serverul Muntele Osândei pentru a sabota Cor­porația Sauron și veți înțelege cât de importante au fost transformările“, explică editorii canalului de vlogging Midnight’s Edge.

Fanii seriei și-au exprimat indignarea pe rețele socialei, dar pentru BBC America (care, la fel ca alte mari studiouri, tinde să ignore criticile fanilor, indiferent de consecințele asupra audienței) mai grav este că persoane mult mai importante s-au declarat la fel de deranjate de intențiile lor. Practic, două dintre cele mai severe critici au venit exact din partea persoanelor pe care BBC le-ar fi dorit de partea sa.

În primul rând, Rhianna Pratchett, fiica scriitorului, a condamnat seria. „Este evident că The Watch nu are nici cea mai mică frântură de ADN în comun cu scrierile tatălui meu“, a scris ea pe Twitter. Cealaltă a venit din partea lui Neil Gaiman, prieten cu Pratchett, împreună cu care a scris romanul Semne bune. „Fanii își doresc un serial fidel cărților, fiindcă tocmai cărțile, așa cum sunt ele, sunt pe placul lor. Deci, dacă vrei să faci altceva, riști să îi îndepărtezi la o scală monumentală. Batman încetează să mai fie Batman dacă îl transformi într-un reporter în stil Tintin care are drept companion un liliac domesticit“, scrie Gaiman. Britanicul Gaiman, pățit cu transpunerile cinematografice ale operelor literare, a preferat să producă singur, cu mare succes, propria adaptare a romanului Semne bune.

„Asta nu înseamnă că The Watch nu are șanse să fie un serial bun, dar, cu siguranță, nu va fi un serial bazat pe opera lui Pratchett“, comentează Midnight’s Edge.

În același timp, pe platourile unde se lucrează la serialul Stăpânul inelelor, bazat pe opera lui J.R.R. Tolkien, se petrec lucruri care dau de gândit fanilor.

Studiourile Amazon au cumpărat drepturile de adaptare pentru o sumă de neimaginat, ce depă­șește un miliard, și au băgat în șantier un serial ambițios, cu o producție faraonică.

Numai că, în ultima vreme, cu filmările afectate de pandemie, Amazon lasă impresia că ar vrea să transforme imaculatul univers al lui Tolkien în altceva, similar cu lumea plină de sânge și sex din Urzeala tronurilor.

Fanii deja își exprimă indignarea pe rețele de socializare și pe forumuri după ce au văzut un anunț al producătorilor care caută „actori care să nu aibă probleme cu nuditatea parțială sau totală“ și după angajarea lui Jennifer Ward-Lealand, „coordonatoare de intimitate“, o meserie apărută după momentul #MeToo, care ar trebui să coordoneze scenele de sex.

„Amazon, nu face așa ceva! Nu! Stăpânul inelelor nu este Urzeala tronurilor“, strigă pe Twitter editorii de la TheOneRing.net, cel mai longeviv și popular site dedicat operei lui Tolkien.

La fel de îngrijorătoare pentru fani este posibilitatea ca Amazon să îi implice în producție pe cei de la Bad Robot, studioul lui J.J. Abrams, responsabili direcți de compromiterea a două dintre cele mai populare francize din istorie, Războiul stelelor și Star Trek.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *