Evenimente

Astrofotografia de zi și de noapte, cu Cătălin Beldea


(c) Academia F64

Pe data de 23 martie 2021 a avut loc evenimentul LIVE Astrotofografia de zi și de noapte, cu Cătălin Beldea, în cadrul Zilelor Panasonic. Astrofotograful Cătălin Beldea ne-a prezentat ultimele proiecte la care a lucrat în anul pandemiei. Ele sunt accesibile oricărui iubitor de fotografie, nu trebuie să fiți astrofotografi sau să aveți lunetă sau telescop. Cel mai accesibil dintre ele  se numește Bucharest-Henge și vă arată cum puteți fotografia Soarele la apus sau răsărit, așa cum mulți cred că doar de la mare se poate! Ei bine, sunt câteva puncte din București de unde se pot obține fotografii spectaculoase cu discul Soarelui sau al Lunii, chiar în lungul bulevardelor din București.

Al doilea proiect se referă la fenomene astronomice care se pot fotografia cu echipament fotografic normal, de pe trepied normal, fără telescop și montură astronomică. Cerul e accesibil tuturor, numai că trebuie să știm când și unde să căutăm! Știați că în iulie, anul trecut, am fost vizitați de o cometă? Cum puteați fotografia cometa chiar din oraș, ne-a arătat Cătălin.

Cel de-al treilea proiect se referă la specialitatea fotografului Cătălin Beldea, un vânător de eclipse care a ajuns pe șase continente, pentru 12 eclipse totale de Soare. În vremea pandemiei, a vrut să arate că se poate călători până și în Patagonia, dacă ai cu adevărat o pasiune. A făcut incursiunea în Chile, beneficiind de o deschidere a granițelor acestui stat de doar 3 saptamani. 
 
Nu în ultimul rând, a răspuns la toate întrebările voastre legate de ce echipament recomandă pentru fotografia de noapte, de stele și de fenomene atmosferice și astronomice.

”Eu urmăresc să redau realitatea, chiar dacă realitatea nu este fotogenică. Caut adesea o realitate care să merite să fie fotografiată și pentru asta merg la expediții.”

Cătălin Beldea

Resurse online pentru astrofotografie

  • Google Earth Pro
  • Stellarium
  • Google Street
  • FOV Calculator
  • PhotoPills + unele specializate pe pozițiile Soare/Lună/eclipse

Proiect Eclipsa de lună în penumbră

Luna intră în conul de umbră al pământului, printr-o zonă care se numeste penumbră. Asta înseamnă că ea nu se înroșește, nu se întunecă. Practic este foarte greu să vezi ce se întâmplă dacă nu știi că ai fenomenul ăsta. Eu am ales să trag fotografia din oraș. E mai interesant câteodată să faci imagini și cu orașul tău și să încerci să introduci în astrofotografie corpuri cerești lângă niște clădiri foarte cunoscute. Fotografia e făcută la 200 de milimetri, la 1/20 de secunde, ISO 100.

Cum expui luna? Luna se poate expune destul de ușor, se poate trage cu ISO 100, ISO 200, iar dacă e plină, poți să tragi la 1/250, 1/320 de secunde fără nicio problemă. Asta înseamnă că nu îți trebuie echipament astrofotografic. Orice fotograf poate să își pună teleobiectivul pe trepied.


(c) Cătălin Beldea – Fotografie realizată cu Panasonic S1R

Eclipsă parțială de soare

(c) Cătălin Beldea – Panasonic S1R – 500mm-1/5s ISO 100 f:6

 

Nu trebuie să ne speriem dacă vedem prognoză proastă. Multă lume spune: Ce rost are să mă mai duc la un astfel de fenomen, dacă se anunță nor? Dar o eclipsă parțială ține câteva ore și e bine să fim acolo. Se pot obține imagini spectaculoase și cu nori.

(c) Cătălin Beldea

Puteți urmări întreaga prezentare aici:

Ce elemente consideri că sunt importante atunci când vorbim de astrofotografie? Lasă-ne un comentariu!

The post Astrofotografia de zi și de noapte, cu Cătălin Beldea appeared first on F64 Blog.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *