Expozitii

Artistul Rafael Lozano-Hemmer construiește un memorabil remarcabil și poetic trecător pentru cei pierduți de coronavirus


Pandemia COVID-19 nu numai că a ucis aproape 1,3 milioane de oameni din întreaga lume – a făcut și ritualuri colective doliu periculos și practic imposibil.

„Nu este firesc”, spune artistul Rafael Lozano-Hemmer, a cărui țară natală din Mexic găzduiește o formă deosebit de festivă de onorare a celor plecați. „Oamenii simt că au fost suspendați. ”

O nouă operă de artă a artistului născut în orașul Mexic, din Montreal, oferă o alternativă poetică personalizată pentru acest moment globalizat, mediat de tehnologie.

Pentru lucrare, Lozano-Hemmer a dezvoltat o mașină operată de AI care transformă fotografiile trimise de utilizator ale decedatului în portrete temporare trasate în granule de nisip.

Pe o transmitere live, spectatorii pot viziona pe măsură ce imaginile se conturează în studioul artistului pe parcursul a 30 de minute, pe măsură ce un braț robot depune metodic granule până când o figură coagulează.

Rafael Lozano-Hemmer, O crăpătură în clepsidră (2020), detaliu.  Amabilitatea artistului.

Rafael Lozano-Hemmer, O fisură în clepsidră (2020), detaliu. Amabilitatea artistului.

Dar la fel de repede, placa se înclină înainte, nisipul alunecă, imaginea se dizolvă și rămâne doar un panou negru.

„Asta te ajută să înțelegi că s-a terminat și că trebuie să renunți”, spune Lozano-Hemmer pentru Artnet News.

Titlul lucrării, O fisură în clepsidră, este o metaforă centrală despre sentimentul nostru rupt al timpului în pandemie.

„Ce se întâmplă dacă clepsidra are o fisură și nisipul începe să se golească?” Lozano-Hemmer a declarat pentru Artnet News. „Mai important, cum putem muta clepsidra pentru a colecta nisipul pierdut [to put it] în ceva care are sens? ”

Proiectul a fost comandat de Muzeul Universitar de Artă Contemporană în Mexico City și a fost inițial destinat instalării la fața locului. Dar realitățile logistice ale pandemiei au făcut în scurt timp acest lucru imposibil. (Muzeul este închis oficial pentru restul anului.)

Ca alternativă, Lozano-Hemmer a conceput o platformă digitală care să permită utilizatorilor să trimită fotografii ale morților însoțite de dedicații personalizate.

Pivotul are sens: formatul online a mutat lucrarea de la un memorial local din Mexico City, la un instantaneu mai accesibil al pandemiei.

Pe site-ul web al proiectului, puteți derula prin arhiva portretelor deja finalizate. Începând cu 12 noiembrie, s-au făcut aproximativ 50 de portrete. (Proiectul a fost lansat pe 7 noiembrie)

În mod critic, nisipul este reciclat pentru fiecare portret – un memento, spune Lozano-Hemmer, că în moarte suntem cu toții egali.

Poate că mai semnificativ este, totuși, că opera de artă aduce oamenii împreună, ceea ce este mai greu – și mai crucial – decât poate vreodată.

Ceas O fisură în clepsidră vii, sau submit fotografia ta, la www.acrackinthehourglass.net.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *