Expozitii

Artistul Olafur Eliasson despre modul în care ultima sa lucrare încurajează empatia


În aceste vremuri tulburi, creativitatea și empatia sunt mai necesare ca oricând pentru a acoperi diviziunile și a găsi soluții. Artnet News Art and Empathy Project este o investigație în curs de desfășurare a modului în care lumea artei poate contribui la îmbunătățirea inteligenței emoționale, atrăgând cunoștințe și inspirație de la creativi, lideri de gândire și mari opere de artă.

Artistul danez-islandez și activist pentru climat Olafur Eliasson se plimba în jurul studioului său și dispăruse din câmpul vizual al camerei. S-a scuzat politicos.

„Uneori, pentru a mă concentra mai bine, aș putea să mă plimb în jurul mesei. Doar ca să știi că te am cu mine în orice moment “, a explicat el, respirând puternic în microfon în timpul unui interviu video cu Artnet News despre spectacolul său de la Tanya Bonakdar Gallery din New York, care este intitulat după o nouă operă de artă (” Your Ocular Relief, ”9 martie – 24 aprilie).

„Cred că prin mișcare, accesați și alte părți ale creierului”, a spus el.

De ani de zile, Eliasson explorează posibilitățile experiențelor întrupate care ne pot ascuți conștientizarea mediului înconjurător și a celorlalți. El vorbește în termeni de gândire „prin corpul tău” sau „eliminarea graniței dintre creier și corp, corp și spațiu, corp și timp”. În lucrarea sa, el folosește intens fenomenele naturale, în special ușoarele, pe care le inventează în instalații și sculpturi de artă captivante, care inspiră minuni.

Inspirându-se și colaborând cu artiști hip-hop, filozofi, bucătari, producători de parfumuri, arhitecți, economiști, comentatori politici, antropologi, dansatori și alți artiști, Eliasson caută constant să aprofundeze conexiunile între discipline. Arta sa, așa cum spune el, este o oportunitate de a „găzdui” puncte de vedere divergente și de a declanșa dezbateri.

După un pic mai mult de ritm, Eliasson s-a așezat și a spus că speră că noul său spectacol va oferi spectatorilor șansa de a „expira”. Trucul, a spus el, este de a provoca vizitatorii, dar și de a-i lăsa să se simtă văzuți.

Olafur Eliasson, <i> Relieful tău ocular </i> (2020).  Amabilitatea artistului.” width=”1024″ height=”767″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your-ocular-relief-2020-courtesy-of-the-artist-1024×767.jpeg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your-ocular-relief-2020-courtesy-of-the-artist-300×225.jpeg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your-ocular-relief-2020-courtesy-of-the-artist-50×37.jpeg 50w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your-ocular-relief-2020-courtesy-of-the-artist.jpeg 1280w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Olafur Eliasson, Relieful tău ocular (2020). Amabilitatea artistului.

Cum se Relieful tău ocular se încadrează în contextul muncii dvs. și ce direcții noi posibile ia?

Este în esență o lucrare care folosește lumina și proiecțiile. Deci este foarte mult o extensie a muncii mele. Nu este chiar diferit în acest sens.

Acum un an și jumătate, am început să mă gândesc la felul în care totul se schimba. Pare atât de departe acum, când au existat incendii sălbatice și preocupări climatice legate de asta. Am avut acest an destul de agitat, până în momentul în care Trump a câștigat alegerile, uciderea la ambasada saudită [in Turkey], și generalul din Iran fiind împușcat în Irak de către americani. Și m-am gândit: „O, Doamne, din ce moment agitat am ieșit!” Două luni mai târziu, am avut Covid și la doar două luni și jumătate în Covid, am avut uciderea lui George Floyd și ne-am dat seama treptat că 2019 a fost doar încălzirea.

Așa că m-am gândit mult la modul în care totul părea să se intensifice și la felul de destabilizare care a rezultat din asta. Deoarece am lucrat cu reducerea stresului și meditația, am fost foarte intrigat de expirație și ușurare, așa că, de la început, am vrut să fac o lucrare de artă care, într-un fel, a primit această noțiune de expirație.

Suntem incredibil de supra-stimulați. Avem provocarea de a ne concentra, deoarece social media este omniprezentă. Aceasta este lumea în care ne aflăm acum și asta m-a inspirat să încerc să reacționez la ea cu ceea ce lucrasem deja de ceva vreme, și anume semnalizările și strălucirile obiectivelor. În știința opticii, un flare este ca un deșeu, lumina nefiind utilizată pentru ceea ce ar trebui să fie folosit. Am crezut că este o narațiune drăguță, pentru că este atât de excepțional de frumoasă, dar seamănă puțin cu lumina fără adăpost.

Lumina fără adăpost, îmi place ideea asta.

Eun spiritul vremurilor în care trăim, există o diversificare a obiectivului, deoarece avem obiective peste tot. Fiecare își poate face propriile știri. Toată lumea se poate posta singură, iar acest lucru este desigur complex, dar cu toate acestea, de aceea a fost filmat George Floyd. Și se poate spune că descentralizarea lentilelor a dus la un nou tip de martor. Și anume că îți poți exercita punctul de vedere filmându-l, aproape ca un crowdsourcing de dovezi.

După cum se dovedește, filmul [in the exhibition], care este un film abstract cu multe culori – dacă ar fi ceva, pare un film psihedelic sau experimental fără narațiune. Este într-adevăr analogic. E într-adevăr lumea reala. Este surprinzător măsura în care puteți vedea clar că nu există pixeli. Acesta este un lucru non-digital, ceea ce nu înseamnă că sunt opusul binar al digitalului. Nu sunt împotriva digitalului, dar sunt interesat să păstrez un sentiment al real, deoarece digitalul a introdus și o sursă discutabilă de realitate. Este brusc important ca filmul să fie analogic.

În ceea ce privește lucrurile captivante, mă interesează foarte mult faptul că, cu patru mâini de lentile și lumini și câteva motoare mici care provin de la ștergătoarele de parbriz ale mașinii, aveți ceva care pare să fie făcut de un computer gigant. Cred că este important să nu uităm asta.

Peretele undei atmosferice </i> (2020).  Turnul Willis, Chicago.  Foto: Darris Lee Harris.  © 2020 Olafur Eliasson.” width=”1024″ height=”689″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Atmospheric_wave_wall_122818-1024×689.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Atmospheric_wave_wall_122818-300×202.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Atmospheric_wave_wall_122818-50×34.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Olafur Eliasson, Peretele undei atmosferice (2020). Turnul Willis, Chicago. Foto: Darris Lee Harris. © 2020 Olafur Eliasson.

Ce ne mai puteți spune despre spectacol?

În expoziție, există câteva lucruri care ar putea apărea ca modele astronomice, [suggesting an] ideea spațiului cosmic și abilitatea de a imagina ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre. Aceste locuri sunt dincolo de imaginația noastră. Suntem cu toții foarte conștienți că există ceva în spatele acelui orizont, lucruri pe care nu le cunoaștem. Lucrul periculos este atunci când noi nu știu că nu le cunoaștem, pentru că atunci luăm realitatea așa cum este și apoi nu mai punem la îndoială.

Ce alte idei au animat aceste lucrări?

Dacă te uiți la societate în general, există un sentiment din ce în ce mai mare de polarizare. Oamenii nu sunt de acord. Și pare a fi norma că nu încearcă să abordeze conflictul în alte moduri decât să-l transforme în abuz. Ar fi minunat dacă am putea veni împreună și să stăm. Nu trebuie să ne ținem de mână în cerc și să fumăm, doar pentru a găzdui punctul de vedere al altcuiva, recunoscând că nu este punctul meu de vedere. Cred că este capabilă de aceste spații [creating].

Când vorbesc despre alinare, este, de asemenea, în sensul: „Am curaj din nou, să fiu cu cineva diferit”. Care este cel mai rapid mod de a transforma un populist în umanist? Este să-i privești în ochi, să-i ții de mână și să-i asculți.

Răspundeți la una dintre întrebările mele despre empatie în munca dvs. și cum o abordați sau o încurajați.

Cred că ar trebui să fii atent făcând reguli în acest sens, deoarece poate fi artă indiferent de capacitatea de a fi [encouraging empathy]. Dar cred că o operă de artă este, de asemenea, capabilă să găzduiască o întâlnire cu traiectorii diferite, la fel cum o lucrare este capabilă să împărtășească un set de principii care te-ar putea face să te simți inclus.

Am găsit un principiu care, ca metaforă, acoperă foarte bine toate acestea. [When you see] o operă de artă cu care vă identificați, este ca și cum opera de artă conferă structură sau formă sau culoare sau limbaj, chiar și unui lucru pe care singur nu l-ați putut articula sau exprima. Dar opera de artă creează brusc această situație în care te simți auzit.

Simțirea auzită te face să te simți validat. O propoziție incredibil de fundamentală pe care o voi folosi într-o zi pentru un titlu este: „Ești suficient de bun așa cum ești”. Deja faci multe. Să începem de aici.

Olafur Eliasson, <i> Umbra ta incertă (culoare) <i> (2010).  Vizualizare instalare: Muzeul Guggenheim Bilbao, 2020. Foto: Erika Ede © 2010 Olafur Eliasson.” width=”1024″ height=”768″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your_uncertain_shadow_colour_122622-1024×768.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your_uncertain_shadow_colour_122622-300×225.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/Your_uncertain_shadow_colour_122622-50×38.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Olafur Eliasson, Umbra ta incertă (culoare) (2010). Vizualizare instalare: Muzeul Guggenheim Bilbao, 2020. Foto: Erika Ede © 2010 Olafur Eliasson.

Când ne simțim auziți, avem și tendința de a-i asculta mai mult pe ceilalți?

Cred că vă conduce conștiința către oportunități în care vă simțiți mai bine și mai puțin stresați. Aveți mai multe endorfine de la întâlnirea cu o altă persoană, decât ați avea dacă întâlnirea ar fi mai bazată pe frică.

Cred că opera de artă singură nu te va face mai empatic, dar cred că arta, după cum se dovedește, este ca o secvență de activități spațiale și de memorie. cred [art] întreabă lucrurile și [lends to] o stare de indecizie – de a pur și simplu nu cunoaște. Nu trebuie să avem cu toții aceste declarații solitare care pot fi trimise pe Twitter. Cred că este de-a dreptul minunat să spui: „Ei bine, îl iau și apoi vă voi anunța cum mă simt. De fapt, nici nu mai știu ce simt. ”

Pe această notă, cum găsești energie pentru a fi creativ chiar acum?

Adevărul este că urcă și coboară. Am urmat tiparul general de a fi pornit și oprit și de a fi din ce în ce mai motivat și, ocazional, deprimat. Dar, una peste alta, mă consider privilegiat în sensul că am avut de lucru. De fapt, am fost foarte ocupat, cu expoziții în curs de deschidere și închidere.

Aici, în studio, au existat diverse echipe în jur și am lucrat cu toții împreună, foarte concentrați, și așa nu mi-a fost frică să fac un spectacol acum. Este greu doar să-i spui optimism. Nu este că oamenii sunt naivi, dar cred că oamenii încearcă și vor pune un pariu mai mare pe mâine decât făceau ieri. Cred că asta m-a ținut pe linia de plutire.

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *