Expozitii

Artistul Aminah Robinson și-a dedicat viața pentru recuperarea istoriei pierdute a Americii. În cele din urmă, găsește un public mai mare


Cand Aminah Brenda Lynn Robinson a murit de boli de inimă în 2015, ea a lăsat moștenirea întregii proprietăți la muzeul orașului natal, The Muzeul de Artă Columbus.

Acum, după cinci ani de sortare neobosită a operelor de artă, revistelor și diferitelor bunuri personale ale artistului, curatorii Carole Genshaft și Deidre Hamlar prezintă prima expoziție postumă dedicată carierei de șapte decenii a lui Robinson.

“Cred că știa ce face și enormitatea acestei sarcini”, a declarat Genshaft pentru Artnet News. „Îmi place să îl descriu ca și cum ai fi avut un părinte sau un bunic care a murit și ai trecut prin casa lor și au locuit în același loc timp de 40 de ani. Aceasta este o sarcină descurajantă, dar înmulțiți-o cu aproximativ 10 sau 20 sau 100 ”.

Spectacolul rezultat, „Raggin ‘On: Arta lui Aminah Casa lui Brenda Lynn Robinson și jurnale, ”Nu se limitează la lucrări de artă. Există mobilierul de casă obișnuit de Robinson pentru a-și decora casa; selecții din colecțiile ei de degetare, păpuși și nasturi; și selecții din biblioteca ei extinsă, care a umplut singură 75 de cutii, și cele 150 de jurnale ale sale, care includ reflecții despre participarea la marșul din 1963 de la Washington.

„Aminah a fost la fel de mult artistă literară, ca și artistă vizuală, iar aceste scrieri ar fi putut fi făcute vara aceasta, după protestele lui George Floyd. Există un limbaj foarte asemănător cu privire la modul în care acum este în sfârșit momentul ca lucrurile să se schimbe cu adevărat ”, a spus Genshaft.

Casa Aminei Robinson a fost plină de lucrările sale de artă, biblioteca și efectele personale înainte de a fi transformată într-o reședință de artiști de către Columbus Art Museum.  Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus.

Casa Aminei Robinson a fost plină de lucrări de artă, cărți și efecte personale înainte de a fi transformată într-o reședință de artiști de către Columbus Art Museum. Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art.

Avocat pentru justiție socială, precum și pentru istoria femeilor și a afro-americanilor, Robinson a primit un premiu Bursa de geniu MacArthur în 2004. Fundația a recunoscut-o ca o artistă populară care a excelat în „sărbătorirea temelor familiei, strămoșilor și măreției obiectelor simple în desene, picturi și asamblări pe scară largă, cu tehnică mixtă”.

Pentru Robinson, granițele dintre practica de artă și viața de zi cu zi erau poroase: fiecare moment era o altă oportunitate de a înregistra cultura afro-americană și de a transforma experiențele trăite în opere de artă. Ea și-a numit arta „paginile lipsă ale istoriei americane”.

O mare parte din lucrarea lui Robinson se referă în mod specific la Columb – în special la satul Poindexter, comunitatea afro-americană în care a crescut și unul dintre primele proiecte de locuințe publice ale națiunii. Dar, de asemenea, „vorbește universal cu ceea ce s-a întâmplat cu comunitățile afro-americane din toată țara”, a spus Genshaft.

Desenul a fost prima formă de comunicare a artistei, până când a învățat să vorbească la aproximativ cinci ani. Înainte de asta, Robinson schița în caiete pe care tatăl ei le-a făcut din hogmawg, o hârtie de casă amestecată din noroi, lipici, crenguțe, frunze, grăsime animală și var care a rămas un element esențial al muncii sale de-a lungul vieții.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Poindexter Village Ragmud Collection (1987).  Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Colecția Ragdud Poindexter Village (1987). Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Robinson a început să urmeze școala de artă Columbus (pe atunci parte a muzeului, acum Colegiul de artă și design Columbus) când era încă la liceu, înainte de a studia istoria artei și filosofia la Universitatea de Stat din Ohio. Efortul ei de a-și înțelege rădăcinile a condus-o să călătorească prin Africa începând cu 1979. Aici Robinson și-a luat prenumele, adăugându-l la numele de naștere, Brenda Lynn, în timpul unei ceremonii religioase.

În lucrarea sa, Robinson nu s-a limitat la materialele tradiționale de artă plastică: artista încorpora în mod regulat obiecte găsite, crenguțe, scoici, resturi de pânză și alte materiale neconvenționale în pictura și sculpturile sale.

Inspirația ei a fost conceptul african de Sankofa, care subliniază importanța înțelegerii trecutului pentru a face progrese.

„Este vorba despre necesitatea de a ști de unde proveniți și de a înțelege că înainte de a acționa în prezent sau de a merge mai departe în viitor”, a explicat Genshaft. „Asta a ghidat tot procesul ei.”

Aminah Brenda Lynn Robinson, Easter Egg Hunt (1993).  Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Vanatoarea de oua de Paste (1993). Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

De asemenea, a însemnat că realizarea de artă a fost o activitate nesfârșită, iar artistul a revizuit continuu și a refăcut lucrări vechi. Robinson și-a numit seria de lucrări mixte matlasate, la care adăuga în mod constant „RagGonNons”.

“Ideea este că se dezlănțuie mereu”, a spus Genshaft. „Aminah a lucrat la acestea ani de zile, uneori decenii, și le-ar fi pus pe toate pe o masă din sufrageria ei. Din când în când o desfășura pe aleea ei. ”

Cel mai mare curator găsit acasă, Themba, măsoară 118 metri lungime și cântărește 200 de kilograme. Tapiseria, dens incrustată cu nasturi, mărgele și alte obiecte, a fost inspirată de mătușa tatălui lui Robinson, Cornelia Johnson, care i-a povestit tinerei nepoate povesti despre cum strămoșii lor au supraviețuit sclaviei în Georgia.

„Forța motrice din spatele creării acestei lucrări a fost crearea unui record pentru ceea ce se pierduse prin asuprirea sclaviei”, a explicat Genshaft. „Amina s-a simțit într-adevăr obligată să spună povestea Africii înainte de sclavie, a răpirii africanilor, a Pasajului de la Mijloc, forțându-i în robie și a întregii game a istoriei afro-americane, a emancipării, a migrației spre nord”

Aminah Brenda Lynn Robinson, Călătoria tatălui (1972-2006).  Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Călătoria tatălui (1972–2006). Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

În piesă, figura titulară reprezintă un fel de persoană mitică, deodată mătușa lui Robinson și o femeie africană. Lucrarea neterminată este atât de mare ca curatorii nu au putut să o includă în expoziție, dar un „RagGonNon” mai mic, lung de 20 de picioare Călătoria tatălui, se numără printre lucrările la vedere.

Expoziția prezintă, de asemenea, casa lui Robinson ca o operă de artă de sine stătătoare, cu picturi murale sculptate pe ușile din față (înlocuite acum cu copii de vinil rezistente la intemperii), pardoseli din mozaic realizate manual și o grădină cu arbori de sticle – o tradiție de artă populară din sud care își are originea în Congo – în curtea din față.

The Aminah Robinson Artist Residency.  Fotografie de Ira Graham, datorită Columbus Museum of Art.

The Aminah Robinson Artist Residency. Fotografie de Ira Graham, datorită Columbus Museum of Art.

A fost o potrivire firească când, în cinstea a ceea ce ar fi fost cea de-a 80-a aniversare a lui Robinson în februarie trecut, muzeul a anunțat planurile de a-l transforma într-o rezidență pentru artiștii negri.

Tăierea panglicii pentru rezidența Aminah Robinson a avut loc în iulie, după un proiect de renovare susținut de o subvenție a Fundației Columbus de 200.000 de dolari. (Primul rezident, Jonathan Payne, se va muta vara viitoare.)

Totul face parte dintr-o inițiativă mai mare numită proiectul Aminah Robinson Legacy, despre care Genshaft speră că va contribui la creșterea profilului artistului în afara regiunii centrale din Ohio, unde este bine-cunoscută.

„Încercăm să-i scoatem numele acolo – știu că așa și-ar dori Aminah. A crezut cu adevărat că această lucrare ar putea vorbi cu o mulțime de oameni “, a spus Genshaft. „” Este o lucrare atât de importantă. Aminah era cu adevărat înaintea timpului ei. ”

Vedeți mai multe lucrări din spectacolul de mai jos.

Aminah Brenda Lynn Robinson, din serial "Costume populare din patch-ul Blackberry." Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art.

Aminah Brenda Lynn Robinson, din seria „Costume populare din patch-ul Blackberry”. Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus.

Aminah Brenda Lynn Robinson, <em> Untitled </em> (tabel), <em> Sapelo </em> (casetă), <em> Pagini sacre </em> (casetă), 1998–2002.  Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.” width=”1024″ height=”684″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Table-Sapelo-Sacred-Pages-box-1024×684.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Table-Sapelo-Sacred-Pages-box-300×200.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Table-Sapelo-Sacred-Pages-box-50×33.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Aminah Brenda Lynn Robinson, Fără titlu (masa), Sapelo (cutie), Pagini sacre (casetă), 1998–2002. Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, <em> Untitled (migration) </em>, nedatată.  Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.” width=”1024″ height=”384″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Untitled-Migration-1024×384.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Untitled-Migration-300×112.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Untitled-Migration-50×19.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Aminah Brenda Lynn Robinson, Fără titlu (migrare), nedatat. Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, <em> Big Annie Makin ‘a Quilt for Baby Roy </em> (1983).  Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.” width=”888″ height=”1024″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Big-Annie-888×1024.jpg 888w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Big-Annie-260×300.jpg 260w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Big-Annie-43×50.jpg 43w” sizes=”(max-width: 888px) 100vw, 888px”/></p>
<p class=Aminah Brenda Lynn Robinson, Big Annie Makin ‘a Quilt for Baby Roy (1983). Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, <em> Incantații </em> (2003-2007).  Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.” width=”1024″ height=”257″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Incantations-1024×257.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Incantations-300×75.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/11/Aminah-Robinson-Incantations-50×13.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Aminah Brenda Lynn Robinson, Descântece (2003-2007). Fotografie prin amabilitatea Columbus Museum of Art, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Studii despre costumul popular al patch-ului Blackberry / Satul Poindexter, începutul anilor 1800–1957 (1980–86).  Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

Aminah Brenda Lynn Robinson, Studii despre costumul popular al patch-urilor Blackberry / Satul Poindexter, începutul anilor 1800–1957 (1980–86). Fotografie oferită de Muzeul de Artă Columbus, proprietatea artistului.

„Raggin ‘On: The Art of Aminah Brenda Lynn Robinson’s House and Journals” este vizibil la Columbus Museum of Art, 480 East Broad Street, Columbus, Ohio, 21 noiembrie 2020 – 3 octombrie 2021.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *