Stiri internationale

Artiștii negri auto-învățați sunt adesea ultimii care beneficiază atunci când prețurile lor cresc. Dar putem schimba asta – Iată cum


Imaginați-vă dacă muzicienii de jazz și blues negri din Sud ar fi fost excluși din lumea muzicii, deoarece nu au primit pregătire formală în conservatoare și nu au reprezentat în industria de divertisment. Ce ar fi însemnat această omisiune istorică pentru cultura americană?

O omisiune nu atât de diferită de aceasta a avut loc în lumea artei. Există 160 de artiști în colecția Souls Grown Deep, fundația pe care o servesc ca președinte. Susține moștenirea artiștilor afro-americani din sudul Statelor Unite. Acum câteva săptămâni, am lansat Programul de revânzare a redevenței (RRAP) pentru a aborda faptul că, în mod istoric, mulți dintre acești artiști au fost ocoliți de piața artei, marginalizați ca urmare a rasei, genului, geografiei și pentru că erau „Autodidact”.

Clasăse pare că este caracteristica în mare măsură nerostită a modului în care funcționează piața – purtătorii de poartă din întreaga lume a artei se bazează pe educație formală, precum și pe rețele între artiști consacrați, critici, dealeri, curatori și colecționari. Desigur, artiștii albi cărora le lipsea pregătirea formală în domeniul artei – cred că Andrew Wyeth, de exemplu – au reușit să obțină un succes de piață de neegalat, la fel ca nenumărați artiști negri, „autodidacti” fără aceste rețele încorporate.

Un vizitator se uită la expoziția „The Quilts of Gee’s Bend” la Galeria de Artă Corcoran, 19 februarie 2004, la Washington, DC (STEPHEN JAFFE / AFP prin Getty Images)

Artiștii din colecția Souls Grown Deep au sediul în sud și provin adesea din zonele rurale, fără acces ușor la rețelele strânse, în mare parte urbane de artă-lume. Aproape două treimi dintre ele sunt femei, ceea ce, la fel Artnet News și Cu alte cuvinte raportat într-un studiu din 2019, reprezintă doar două procente din piața licitației. De asemenea, au funcționat în afara sistemelor de bogăție care ar fi putut depăși aceste limite ale geografiei, genului și rasei.

În ciuda acestor obstacole intersectate, contribuțiile acestor artiști – printre care Mary Lee Bendolph, Thornton Dial, Ronald Lockett, Joe Minter, Lucy T. Pettway, Nellie Mae Rowe și Purvis Young – au devenit recunoscute pentru creativitatea și semnificația lor de-a lungul timpului. Câștigul artiștilor în reputație a dus la creșterea evaluărilor lucrărilor de artă, creând o oportunitate de a remedia această nedreptate pe piața actuală a artei.

Diversitatea rasială în colecțiile de artă se află în prim-planul conștiinței lumii artei. Muzeele, galeriile comerciale, casele de licitații și colecționarii privați urmăresc relevanță, manifestând interesul pentru lucrările artiștilor negri. Dar artiștii luați în considerare tind să se limiteze la o listă mică. Potrivit unui 2018 Artnet Știri și În alte cuvinte sondaj, doar 11 artiști afro-americani au avut vânzări cumulate de licitații care depășesc 1 milion de dolari în deceniul precedent. De ce atât de puțini? Piața urmează un set restrâns de parametri, care continuă să excludă persoanele de culoare cărora le lipsesc MFA-urile, reprezentarea galeriei, rețelele de artă-lume sau alte atribute ale clasei.

Adevăratul capital nu va limita achizițiile la aproximativ zece artiști negri care au obținut un succes imens pe piața artei până în prezent. Colecționarii și instituțiile colecționare pot și ar trebui să sprijine artiștii cărora le lipseau sau nu aveau beneficiile educației și vizibilității în lumea artei, dar care au contribuit substanțial la istoria artei. Există o modalitate simplă de a face acest lucru: redevențe de revânzare.

Lonnie B. Holley, Protecting Myself the Best I Can (Weapons by the Door) (1994).  © Lonnie Holley / Artists Rights Society (ARS), New York.  Foto: Stephen Pitkin / Studio Pitkin.

Lonnie B. Holley, Protejându-mă cât pot de bine (Arme lângă ușă) (1994). © Lonnie Holley / Artists Rights Society (ARS), New York. Foto: Stephen Pitkin / Studio Pitkin.

În mai mult de 70 de națiuni, artiștii au dreptul la revânzare redevențe – un procent din încasări atunci când lucrările lor sunt revândute – deși nu există o astfel de prevedere în temeiul legislației SUA. Muzicienii, autorii, actorii și alți creativi primesc astfel de redevențe și reziduuri și, în timp ce artiștii vizuali primesc compensații pentru reproducerea comercială a operelor lor, nu există nicio structură care să le ofere rentabilitate financiară atunci când lucrările lor sunt revândute, adesea la valori exponențial mai mari decât vanzari originale.

Chiar și fără ca legea SUA să prescrie astfel de redevențe, organizațiile pot alege să participe la acest model. Trebuie doar să decidă că este o prioritate. Acesta este motivul pentru care Souls Grown Deep a lansat recent Programul Resale Royalty Award – cel mai cuprinzător astfel de program din SUA, conceput pentru a aborda inechitățile economice sistemice cu care se confruntă artiștii afro-americani.

Premiile sunt finanțate prin vânzarea de opere de artă și vor recunoaște anual fiecare artist în viață din colecția noastră cu un premiu egal cu cinci procente – cel mai mare prag de redevență din întreaga lume – din încasările primite din revânzările de lucrări de artă, până la 85.000 USD anual pe artist. Programul emite premii financiare începând cu această scriere și se extinde și la revânzările anterioare ale lucrărilor din colecție. Impactul premiilor va fi resimțit până în viitor, deoarece fundația deține încă trei sferturi din colecția sa originală, pe care o va continua să disperseze strategic.

Licitația lui Kerry James Marshall Vremuri trecute. Amabilitatea lui Sotheby’s.

În colecția noastră rămân aproximativ 50 de artiști vii, care ar putea primi premii din acest program – dar există nenumărați alți artiști din Statele Unite care ar putea beneficia de programe comparabile adoptate de organizații similare, case de licitații și chiar colecționari individuali.

Cu doar câțiva ani în urmă, producătorul de muzică și colecționarul de artă Kasseem Dean (Swizz Beatz) a susținut pentru un astfel de program, propunând ca colecționarii care vând lucrări pe piața secundară să indice că vor ca un procent din profiturile vânzării să ajungă la artist. Adoptarea unor programe suplimentare de acordare a redevențelor de revânzare ar atrage atenția asupra tratamentului anormal al artiștilor vizuali în temeiul legii drepturilor de autor din Statele Unite – și poate face un mic pas către remedierea inechităților bazate pe rasă și clasă.

Reparațiile sunt un subiect recurent în Statele Unite. Și un drept de revânzare aplicat universal ar face cu siguranță mai mult pentru remedierea inechităților dintre artiști și moștenitorii lor. Souls Grown Deep a sprijinit mult timp Legea ART, introdusă de congresmanul Jerrold Nadler (D-NY), în fiecare an din 2011. Dar extinderea beneficiilor pentru artiști nu trebuie să aștepte legislația. Putem începe acum.

Maxwell L. Anderson este președintele Fundației Souls Grown Deep și al parteneriatului comunitar.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *