Stiri

Arad: Teatrul Vechi, aflat în paragină de decenii, ar urma să fie cumpărat de un investitor privat cu 200.000 euro


Teatrul Vechi din municipiul Arad, care este cel mai vechi teatru care a funcţionat pe teritoriul actual al României, aflat în paragină de decenii, ar urma să fie cumpărat de un investitor privat de la proprietarii care l-au redobândit prin retrocedare.

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a anunţat, vineri, că renunţă la dreptul de preemţiune în cazul Teatrului Vechi, scos la vânzare, în condiţiile în care a apărut un investitor privat care are deja o înţelegere de principiu cu proprietarii clădirii.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat că legea nu permite instituţiei să cumpere clădirea fără o evaluare tehnică.

“Vinerea trecută am primit de la proprietarii clădirii oferta de preemţiune. I-am invitat la o discuţie pe acest subiect luni, când le-am comunicat intenţia noastră de a prelua clădirea Teatrului Vechi, în condiţiile legii, adică după o evaluare tehnică. În cadrul întâlnirii, cei doi proprietari ne-au informat, ceea ce nu ştiam în prealabil, că au un cumpărător privat pentru clădirea teatrului şi au primit deja un avans de la acesta, fapt pentru care au depus cererea de preemţiune, pentru că aşa le cere legea, ca o procedură pentru vânzarea clădirii de interes public. Preţul stabilit de aceştia şi pretins de la Consiliul Judeţean a fost de 200.000 de euro”, a spus Cionca.

El a arătat că CJ Arad a primit 15 zile să ofere un răspuns vânzătorilor, termen insuficient pentru realizarea evaluării.

“Avem la bază o evaluare realizată de Primăria Arad, care indică o valoare a imobilului sub suma cerută de proprietari. Fiind vorba despre bani publici, noi nu putem oferi cât ni se cere, ci cât arată evaluarea. Ar fi o infracţiune să le pretind consilierilor să voteze cumpărarea Teatrului Vechi în condiţii nelegale, de aceea am decis să nu folosim dreptul de preemţiune. Un investitor privat poate plăti cât doreşte, ceea ce noi, din bani publici, nu putem face”, a mai declarat preşedintele CJ Arad.

El afirmă că preţul solicitat pentru clădire este de 200.000 de euro fără Casa Hirschl (lipită de vechiul teatru), apartamentele şi spaţiile comerciale aferente.

“Teatrul trebuie să îşi păstreze destinaţia iniţială, deci să rămână instituţie de spectacol”, a mai arătat Iustin Cionca.

Teatrul Vechi, care este monument istoric, a fost în patrimoniul autorităţilor locale, dar în ultimele decenii nu a fost folosit pentru că este în stare avansată de degradare. În urma proceselor iniţiate după 1989 de către urmaşii foştilor proprietari, clădirea a fost retrocedată.

Începând cu anul 2008, Primăria Arad şi-a anunţat în câteva rânduri intenţia de a cumpăra imobilul, dar demersurile s-au limitat la discuţii cu proprietarii.

Potrivit informaţiilor existente pe site-ul Primăriei Arad, cel mai vechi teatru din ţară a funcţionat într-un imobil format din două corpuri – Casa Hirschl şi Teatrul Vechi.

Teatrul Vechi este considerat primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul actual al României. Data exactă a inaugurării clădirii nu este cunoscută, dar se ştie că din toamna anului 1817 aici şi-a desfăşurat activitatea trupa de teatru german condusă de Cristofor Kun.

Proprietarul clădirii a fost Iacob Hirschl, iar primul eveniment important a avut loc în 27 februarie 1818, un spectacol în limba română susţinut de către elevii Preparandiei arădene, manifestare care se încadrează în rândul primelor reprezentaţii teatrale româneşti în ţara noastră.

Pe scena sălii de spectacole au evoluat numeroase trupe de prestigiu şi o serie de artişti, precum Derynne în 1818, Treuman în 1845 sau Johan Strauss – fiul, în concertul din 1847. Totodată, au evoluat formaţii teatrale româneşti, conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. În cadrul acestor trupe a activat ca sufleur şi poetul Mihai Eminescu. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *