Stiri

Arad: Palatul BNR, acum sediu al Universităţii ”Aurel Vlaicu”, a fost declarat monument de valoare naţională


Palatul BNR din municipiul Arad, o clădire construită în urmă cu peste un secol şi care în 2018 a devenit sediu al Universităţii “Aurel Vlaicu” (UAV) Arad, a fost declarat monument de valoare naţională, prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A a monumentelor.

“A fost un demers iniţiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes şi care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanţă naţională. Decizia Ministerului Culturii este un câştig pentru oraşul Arad, care şi-a îmbogăţit patrimoniul cultural şi istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita şi consolida această clădire emblematică pentru Arad”, a declarat, vineri, rectorul UAV, Ramona Lile.

În luna martie, conducerea universităţii anunţa că Palatul BNR ar avea nevoie de 12 milioane de euro pentru reabilitare, iar un proiect în acest sens va fi depus pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile.

Palatul a fost construit între anii 1905-1910, după planurile şi sub conducerea arhitectului József Hubert, din Budapesta. Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor greceşti, având patru coloane, în timp ce părţile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.

După finalizarea construcţiei, în imobil a funcţionat Banca Cenădană (Arad – Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), dar şi diferite magazine. În octombrie 1952, clădirea a fost atribuită de stat Băncii Naţionale, care a predat-o Ministerului Finanţelor Publice în 2017. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat transmiterea imobilului aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi administrarea UAV.

O expertiză realizată în urmă cu aproximativ şase ani, pentru amenajarea unei săli de conferinţe, a scos în evidenţă că imobilul prezintă un risc seismic ridicat. În momentul de faţă, UAV foloseşte doar parterul clădirii. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *