Stiri

Arad: Biroul din lemn al scriitorului Ioan Slavici, prezentat într-o expoziţie în satul natal


Scriitorul Ioan Slavici este omagiat cu prilejul aniversării a 173 de ani de la naşterea sa (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), printr-o expoziţie organizată în muzeul din satul Şiria, unde s-a născut, printre obiectele prezentate publicului numărându-se biroul din lemn la care acesta lucra.

 Sursa foto: Complexul Muzeal Arad

 

Expoziţia este organizată de Complexul Muzeal Arad, care are o secţie în comuna Şiria, unde există Muzeului Memorial “Ioan Slavici şi Emil Monţia”.

Muzeograful Laura Moţ a declarat, joi, că expoziţia va cuprinde patru săli în care, prin fotografii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea scriitorului.

Va fi prezentat şi biroul din lemn la care lucra Slavici, acesta fiind exponatul lunii ianuarie al Complexului Muzeal Arad.

“De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883, pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu. Casa modestă a părinţilor săi, Savu şi Elena Slavici, nu mai există, doar o placă de marmură, aşezată de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indică uliţa pe care se afla casa lui Ioan Slavici în Şiria. Din expoziţia dedicată scriitorului face parte şi biroul acestuia, fiind unul dintre componentele reprezentative existente în colecţia Complexului Muzeal Arad”, a declarat Laura Moţ.

Mobilierul de epocă, realizat în totalitate din lemn de stejar în anul 1881, a fost donat muzeului de către una dintre fiicele scriitorului, Fulvia Struţeanu, şi soţul acesteia, Scarlat Struţeanu. Biroul prezintă elemente decorative simbolice, inspirate din curentul romantic.

“Formele reliefate ale elementelor care îl compun, de-o frumuseţe unică, pun în valoare spectaculozitatea sa şi îl înnobilează, datorită liniilor şi detaliilor utilizate”, a mai spus Laura Moţ.

Muzeul memorial din Şiria a fost înfiinţat în anii ’60, cu ajutorul unor tineri intelectuali care au apreciat istoria locului. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga,editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *