Expozitii

Arabia Saudită a refuzat să împrumute „Salvator Mundi” Luvrului pentru că nu s-ar arăta lângă „Mona Lisa”, spune un raport


Parcela se îngroașă în jurul Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume și misterul de ce Louvre nu l-a inclus în blockbuster 2019 Leonardo da Vinci expoziţie.

Un nou film documentar, Mântuitorul de vânzare, care are premiera mâine seară la televiziunea franceză, susține că, potrivit oficiali francezi anonimi, muzeul a refuzat să accepte cerințele Arabiei Saudite ca lucrarea să fie expusă ca un autograf Leonardo după ce testările științifice au stabilit că artistul a contribuit doar la pictură.

Dar a New York Times povestea contrazice acum această afirmație. Potrivit unui raport al Luvrului obținut de Times, muzeul nu s-a îndoit de autenticitatea operei. Adevărata problemă este că oficialii saudiți au cerut să fie arătat lângă Mona Lisa, pe care curatorii au refuzat să o permită.

„În general, lumea muzeelor ​​și istoricii de artă specialiști și curatorii din ea nu au avut niciodată dubii cu privire la autenticitatea picturii”, dealerul Robert Simon, care a jucat un rol cheie în redescoperirea operei după ce a apărut la o vânzare imobiliară în 2005, a declarat pentru Artnet News într-un e-mail.

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi (cca 1500).  Amabilitatea Christie's Images Ltd.

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi (cca 1500). Amabilitatea Christie’s Images Ltd.

„Au existat câteva valori aberante, desigur, dar cele mai multe discuții științifice au avut legătură cu data, patronul, iconografia și participarea la atelier, dacă există”, a adăugat el.

Raportul nou scurs – de la a planificat Salvator Mundi carte scoasă din magazinele de cadouri ale Luvrului atunci când planurile de expunere a operei au căzut—Ar fi confirmat pictura ca un Leonardo autentic. Se spune că Centrul de Cercetare și Restaurare a Muzeelor ​​din Franța a făcut această determinare cu privire la forța unui examen criminalistic de săptămâni, folosind raze X fluorescente, scanări în infraroșu și microscopuri de înaltă rezoluție în 2018.

Starea Salvator Mundi a lui Leonardo da Vinci înainte de restaurare.  Imagine oferită de Christie's.

Starea lui Leonardo da Vinci Salvator Mundi înainte de restaurare. Imagine oferită de Christie’s.

„Rezultatele studiului istoric și științific prezentate în această publicație ne permit să confirmăm atribuirea lucrării lui Leonardo da Vinci”, a scris Jean-Luc Martinez, președintele Luvrului, în introducere.

Publicația anulată a identificat, de asemenea, Ministerul Culturii din Arabia Saudită drept proprietarul tabloului. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este larg înțeles că a cumpărat lucrarea de la Christie’s New York pentru o valoare record de 450 de milioane de dolari în 2017.

Luvrul și-a tras cartea despre Salvator Mundi a lui Leonardo da Vinci.  Fotografie oferită de Luvru.

Luvrul și-a tras cartea pe a lui Leonardo da Vinci Salvator Mundi. Fotografie oferită de Luvru.

Dar s-a dezvoltat o luptă pentru putere, deoarece Luvrul nu a considerat că este o idee bună să expună pictura lângă Mona Lisa. Cea mai faimoasă pictură a lui Louve trebuia să rămână la vedere, în afară de restul expoziției Leonardo, pentru a putea găzduiește mulțimile sale obișnuite. Mai mult, adăugarea unei alte lucrări majore la galerie ar fi prezentat o provocare de securitate prea mare.

Saudiții au reținut în cele din urmă pictura, iar Luvrul a refuzat evaluarea, ceea ce a provocat o furtună de îndoială cu privire la lucrare.

(O apariție planificată la Luvru Abu Dhabi a fost de asemenea anulat, iar pictura – nevăzută public de la vânzarea sa – s-a zvonit că ar fi la bordul iahtului prințului, Senin.)

Salvatorul de vânzare al lui Antoine Vitkine va debuta la televiziunea franceză pe 13 aprilie. Imagine © Zadig productions / FTV.

Al lui Antoine Vitkine Mântuitorul de vânzare va debuta la televiziunea franceză pe 13 aprilie. Imagine © Zadig productions / FTV.

Dar Antoine Vitkine, regizorul noului film, susține versiunea sa a evenimentelor, sugerând Tribuna artei că cartea a fost produsă ca un plan de urgență în cazul în care guvernul a fost de acord să se plece în fața cererilor saudite ca pictura să fie arătată ca fiind autentică.

Muzeul a refuzat să comenteze problema.

„Este, desigur, regretabil faptul că pictura a fost extrasă din expoziția Luvru, dar acest lucru nu se reflectă slab asupra picturii”, a spus Simon. “De fapt, probabil că se adaugă la celebritatea și atracția picturii și va genera mai mult interes pentru ea atunci când va fi arătat în cele din urmă, oriunde și oricând ar putea fi acest lucru.”

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *