International

Animația câștigă în pandemie – Suplimentul de cultură


În vreme ce Hollywoodul (și nu numai) se luptă cu toate amânările de producții cauzate de virusul chinezesc, serialele de ani­mație se dovedesc a fi o sursă de venit neafectată de pandemie. Motivele sunt destul de evidente: munca de animație poate fi realizată în izolare, de acasă, ceea ce face ca studiourile specializate să fie în situația de a evita toate problemele de siguranță cu care se confruntă filmele cu actori. Nu numai că filmele și serialele de animație sunt cam singurele pro­ducții care mai sunt lansate în această perioadă, ba chiar studiourile de animație ajung chiar să facă angajări considerabile pentru a face față cererii.

Animația era deja un business atractiv chiar înainte de pandemie, scrie revista „Bloomberg“. Acum însă, producătorii își iau măsurile necesare pentru a se pregăti să suplinească, pe termen lung, amânările producțiilor cu actori. În ultimele două luni, toate studiourile de animație au înregistrat o creș­tere de 25% a cererii de noi pro­ducții animate. „Primim o mulțime de comenzi“, spune Marci Proietto, vicepreședinte executiv al diviziei de animație a studioului 20th Century Fox Television.

Pandemia a destabilizat felul în care sunt realizate producțiile pentru televiziune. Șeful executiv de la ViacomCBS Inc., Bob Bakish, spune că un sitcom, care se turnează într-un platou de filmare, e mai ușor de realizat decât un serial dramatic, care trebuie filmat în locații reale. Food Network nu are probleme, fiindcă bucătarii-vedete filmează în propriile bucătării. Iar șeful executiv de la Netflix, Ted Sarandos, a anunțat că toate producțiile dramatice trebuie să amâne, pe moment, orice filmare care implică mari scene de mulțime, călătorii în străinătate și scene de acțiune.

Producțiile animate nu au însă astfel de bătăi de cap. De aceea ele abundă în noile grile de toamnă, cu sezoane noi: Familia Simpson, Family Guy, Bob’s Burgers (Fox), Curious George și Where’s Waldo? (NBC), ca și toate celelalte producții de la alte studiouri. Un alt motiv pentru cererea crescută de animații este și faptul că, în ultimii luni, copii au stat mai mult pe acasă.

Adevărul este că, încă de dinainte de Familia Simpson, ani­mația a dus-o foarte bine la televizor. Actuala explozie este însă pusă și mai bine în valoare de absența producțiilor tv obișnuite, iar succesul se vede în numerele de audiență, acolo unde acestea sunt publice. Serviciile de streaming nu vor să arate exact ce audiență au. Dar chiar și așa, cantitatea și, de­seori, longevitatea seriilor animate pe care le difuzează dovedesc indirect succesul acestora.

Una dintre problemele cu care se confruntă însă animatorii este înregistrarea de calitate a sunetului, fiindcă actorii, consemnați acasă, nu se mai pot aduna în studiouri profesioniste. Din acest motiv, cei de la 20th Century Fox TV au trimis microfoane profesionale actorilor acasă și i-au instruit cum pot înregistra. „Unii înregistrează vocile sub pătură, alții se refugiază în baie. Rezolvăm toate problemele din mers“, spune Marci Proietto.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *