Stiri

Alexandru Groza – manager al Muzeului Ororilor Comunismului în România


Alexandru Groza a fost numit manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România, a anunţat, marţi, Ministerul Culturii, care a precizat că aşteaptă deschiderea acestei instituţii cât mai curând pentru public.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului, care are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945 – 1989. Muzeul are sediul în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, urmând să fie identificat un spaţiu adecvat obiectului său de activitate.

“Am făcut un pas important pentru crearea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin desemnarea unui manager interimar care va duce la îndeplinire acest proiect. Îi urez mult succes în noua poziţie şi aşteptăm deschiderea muzeului cât mai curând pentru publicul larg. Muzeul Ororilor Comunismului în România este important pentru istoria acestui popor, pentru toate generaţiile care nu au trăit acele vremuri, dar care au auzit poveşti nenumărate de la părinţi şi bunici. Trebuie să existe o informare corectă cu privire la abuzurile, crimele şi torturile asupra oponenţilor regimului comunist, a tot ceea ce a însemnat perioada comunismului, ca să nu uităm vreodată şi să nu riscăm să mai alegem sau să ni se impună un astfel de regim”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, potrivit unui comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

Alexandru Groza, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, care a fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California – Berkeley, pregăteşte, în prezent, un doctorat privind relaţiile româno-americane în perioada regimului comunist. A fost manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieţii cotidiene în comunism.

Groza a publicat numeroase studii ştiinţifice, a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale şi a organizat numeroase expoziţii tematice axate pe memoria regimului comunist. Este coautor, alături de Adrian Cioroianu, al volumului “Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinţei şi a speranţei” (2018). AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *