Stiri

Alba: Expoziţie dedicată Sălii Unirii, clădire simbol al Marii Uniri din 1918


Fotografii care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, diferite însemne ale participanţilor la Unirea din 1918, steaguri, medalii, mandate de împuternicire ale reprezentanţilor oficiali ai naţiunii române, planuri de apărare a oraşului, dar şi aparatul cu care au fost făcute cele cinci poze la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pot fi admirate online în cadrul unei expoziţii vernisate duminică.

“Vernisajul expoziţiei a avut loc, duminică, fără public, iar fotografiile, care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, pot fi văzute online pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba şi pe paginile celorlalte instituţii publice implicate în organizarea manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie. Instantaneele sunt realizate de Vasile Sârb, coordonatorul clasei de fotografie din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Este prezentat în expoziţie şi aparatul de fotografiat folosit de Samoilă Mârza, veteran de război venit la Alba Iulia împreună cu delegaţia din satul Galtiu. Acesta a realizat cinci fotografii ale Marii Uniri. “Fotograful oficial al oraşului, care ar fi urmat să realizeze un set de poze în această zi, a lipsit în condiţii suspecte, astfel încât cadrele luate de Samoilă Mârza sunt singurele mărturii de acest fel ale zilei de 1 Decembrie. (…) Din păcate, Samoilă Mârza nu a participat şi la lucrările ţinute în clădirea ce avea să primească numele de ‘Sala Unirii’, ci a stat cu mulţimea, pe Câmpul lui Horea, în afara zidurilor cetăţii”, se mai arată în comunicatul Centrului de Cultură “Augustin Bena”.

Un simbol al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, Sala Unirii a fost construită în 1900 şi a servit drept casină militară, locul de festivităţi şi recepţii al armatei austro-ungare. La 1 Decembrie 1918, sala a fost aleasă ca loc de desfăşurare a lucrărilor Marii Adunări Naţionale pentru că era cea mai spaţioasă clădire din oraş, singura ce putea să adune sub acoperişul său pe cei 1.228 de delegaţi ai naţiunii române.

Activităţile culturale incluse în programul de la Alba Iulia, oraş aflat momentan în carantină, dedicat Zilei Naţionale a României se desfăşoară fără public. Sub genericul “Ziua Naţională în casa fiecărui român”, evenimentele sunt transmise live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba şi, în funcţie de eveniment, pe paginile celorlalte instituţii organizatoare. AGERPRES/(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Claudia Stănescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba/facebook

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *