International

Alan Moore, încă un șut în soclul supereroilor – Suplimentul de cultură


Deși este autor a două dintre cele mai populare romane grafice cu eroi mascați, Watchmen și Batman: Killing Joke, scriitorul britanic Alan Moore nu iubește deloc supereroii și a atacat genul de­seori în trecut.

Într-un nou interviu acordat „Deadline“, Moore declară că „este neliniștitor să vezi sute de mii de adulți stând la coadă pentru a vedea personaje create acum 50 de ani pentru a distra băieții de 12 ani“.

Pentru Moore, popularitatea actuală a producțiilor cu supereroi este „manifestarea unei infantilizări a societății“, o „dorință de a scăpa de complexitățile vieții moderne“ și este convins că această infantilizare afectează societatea în ansamblu. „Când americanii l-au ales pe Trump, iar englezii au votat pentru Brexit, șase din cele mai rentabile 12 filme erau filme cu supereroi. Nu spun că este o legătură de tip cauză-efect, dar cred că sunt simptomele aceleiași maladii: o negare a realității și do­rința de a avea la dispoziție soluții simpliste și senzaționale“, crede Moore.

Moore recunoaște că nu a văzut nici un film cu supereroi de la Batman de Tim Burton (1989) încoace. „Supereroii nu mă interesează“, spune scenaristul britanic. „Au fost inventați la sfârșitul anilor ’30 pentru copii și sunt perfect adaptați divertismentului juvenil. Dar, dacă încerci să faci supereroi pentru adulți, atunci cred că totul capătă o alură grotescă.“


Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *