International

50 de ani de Layla – Suplimentul de cultură


Pe 9 noiembrie 1970 apărea pe piață albumul Layla and other assorted love songs al grupului Derek and the Dominos, condus de Eric Clapton, un album esențial în istoria muzicii rock.

Mulți consideră Layla drept capodopera discografiei, întinsă pe șase decenii, a unui muzician care, în ciuda unor probleme de sănătate, este încă foarte activ.

După ce a demarat în carieră la începutul anilor ’60, Eric Clapton avea la activ, în 1970, o activitate foarte bogată: lucrase cu Yard­birds, cu John Mayall, și activase în două supergrupuri, Cream și Blindfaith.

Este momentul însă în care Clapton vrea să se tragă puțin în afara luminilor scenei și se alătură unui grup de muzicieni care vor apărea pe primul lui album solo, în 1970, și apoi vor constitui nucleul dur a ceea ce va deveni formația Derek and the Dominos: Bobby Whitlock (voce & clape), Carl Radle (bass) și Jim Gordon (baterie). Acest cvartet (căruia i se va alătura în studio și chitaristul Duane Allman de la Allman Brothers Band) va înregistra în 1970 singurul său disc, albumul dublu Layla and other assorted love songs, care și astăzi se clasează cu regularitate în toate topurile de gen „cel mai bun album din toate timpurile“.

Întreg albumul și piesa titlul sunt dedicate unei singure femei, manechinul Pattie Boyd, de care Clapton este foarte îndrăgostit, dar care rămâne doar la acest nivel, fiindcă este soția bunului său prieten, Beatle-ul George Harrison. Layla este prenumele unei femei dintr-o poveste persană a poetului Nizami (secolul al XII-lea), o poveste despre o dragoste tragică ce descrie destul de bine starea de spirit din epocă a lui Clapton, care își va găsi un refugiu în consumul de heroină.

Din păcate, Layla va fi singurul album al trupei Derek and the Dominos (în afară de câteva albume live), un al doilea disc rămânând doar la stadiul de proiect.

Cât despre povestea de dragoste a lui Clapton, aceasta va avea un happy-end: el se va căsători cu Pattie Boyd în 1979, rămânând și prieten cu George Harrison. Clapton și Boyd vor divorța în 1988, iar chitaristul îi va dedica un alt cântec un an mai târziu, Old Love, pe albumul Journeyman (1989).

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *