International

40 de ani de legendă – Suplimentul de cultură


Doborât de cancer la numai 36 de ani, Bob Marley, primul superstar planetar venit din lumea a treia, este și astăzi, la patru decade de la dispariție, o uriașă vedetă.

Ambasador și legendă a muzicii reggae, moartea lui, pe 11 mai 1981, a provocat o emoție considerabilă în întreaga lume. Dar, 40 de ani mai târziu, moștenirea sa este la fel de vie. „O lumină care stră­lucește de două ori mai puternic va dura de două ori mai puțin. Din multe puncte de vedere, Bob Marley a fost steaua noastră cea mai strălucitoare“, spune Judy Mowatt, una dintre membrele fondatoare a The I Threes, grupul de coriste al lui Marley.

„Cel mai iubit fiu al Jamaicăi“, Marley a fost onorat cu funeralii oficiale pe insula natală, pe 21 mai 1981, într-o ceremonie care a combinat elemente ale Bisericii Ortodoxe Etiopiene și ale tradiției Rastafari. A fost îngropat împreună cu chitara sa, iar discursul funebru a fost ținut de fostul prim-ministru Edward Seaga.

„Vocea lui a fost un strigăt omniprezent în lumea noastră electronică. Un astfel de om nu poate fi șters din memorie. Este parte a conștiinței colective a nației noastre“, spune Edward Seaga.

Moartea lui prematură a survenit la numai șapte ani de la lansarea albumului Catch a Fire, albumul care i-a deschis cu adevărat por­țile succesului, și la opt luni de la ultimul lui concert care a avut loc la Pittsburg.

Acest om lui este și astăzi la fel de populară, iar Legend, unul dintre cele mai mari succese ale lui Marley, stă de 13 ani în clasamentul celor mai bine vândute o sută de discuri din Statele Unite, performanță întrecută doar de albumul Dark Side of the Moon al celor de la Pink Floyd.

„Omul ăsta a dus muzica reggae în cele patru colțuri ale lumii”, spune cântăreața jamaicană Eta­na, fiind prima dată în istorie când o formă de muzică contemporană care nu provenea din Anglia sau SUA devenea populară în întreaga lume, mult înainte de K-Pop sau Reggaeton.

Comemorarea a 40 de ani de la dispariția lui Marley emoționează și mai mult fiindcă anul acesta a încetat din viață și Bunny Wailer, ultimul membru fondator al grupului lui Marley, The Wailers. „Acum The Wailers s-au reunit în sfârșit într-un alt plan al exis­ten­ței“, spune managera lui Bunny, Maxine Stowe.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *