Dezbateri

20 martie – Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii – Radio România Cultural


 

 

          Du un copil chiar azi la teatru! Acesta este sloganul sub care teatrele, companiile teatrale și artiștii de pretutindeni, care creează spectacole pentru cei mai tineri spectatori,  celebrează anual, la data de 20 martie, Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii. Însă, în contextul pandemiei și al măsurilor de prevenție care au condus la suspendarea spectacolelor de teatru, anul acesta a prilejuit noi forme de aniversare şi adaptare în afara sălilor închise pentru public.

Sâmbătă, 20 martie, de Ziua Mondială a Teatrului pentru copii, de la ora 14, în emisiunea IClasa (realizator, Mirela Nicolae) sunt invitaţi regizoarea artistică Gabriela Dumitru şi actorul Gabriel Coveşeanu, directorul artistic al Teatrului Ion Creangă.

 

Ei vor vorbi depre spectacolul „Punguța cu doi bani”, în regia Gabrielei Dumitru, programat  să aibă loc de la ora 11:00, prin difuzare online.

Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 4 ani și a avut premiera în stagiunea 2019-2020. Adaptată de o echipă talentată, povestea îi introduce pe cei mici în universul unui alai pestriț imaginat de Ion Creangă: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Căci altfel de-ar fi, nu s-ar mai povesti. Din distribuție fac parte actorii: Ciprian Niculae, Oana Bănuță, Voicu Hetel, Liliana Donici și Marius Nănău.


 

          Spectacolul va putea fi urmărit pe platforma stream.entertix.ro (în sistem live streaming). Biletele sunt disponibile pe entertix.ro, fiecare bilet asigurând un cod de acces pentru vizionarea în timp real pe un singur device: smart TV, laptop, tabletă, smartphone etc.  Informaţii necesare pentru accesarea spectacolului şi detalii despre cum s-au adaptat artiştii la condiţiile speciale din ultimele 12 luni puteţi afla accesând interviurile de mai jos.

 

Sâmbătă, 20 martie, de Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii , invitaţii emisiunii IClasa continuă dialogul pe calea undelor şi vorbesc despre relaţia teatrului actual cu micii spectatori şi despre viitorul său ca artă şi mijloc de educaţie.

Regizoarea Gabriela Dumitru este director artistic la TAG theatre Bucureşti fondat în 2005, singurul teatru independent cu o trupă angajată şi cu un program de antrenament zilnic al actorului. A absolvit UNATC Bucureşti în anul 2002, secţia regie de teatru.

          Dintre spectacolele recente amintim: muzicalul „Danseaza liber” la Teatrul Metropolis, spectacolul pentru copii „Punguta cu doi bani” la Teatrul Ion Creangă. În prezent lucrează şi repetă cu actorii la spectacolul „1001 de nopţi” care va fi tot un muzical montat la Teatrul Ion Creangă.

 

Inițiată de Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ) în anul 2001, Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii promovează impactul pe care artele spectacolului îl au asupra dezvoltării copiilor, atrăgând totodată atenția asupra responsabilității adultului, fie el părinte sau educator, acesta fiind cel care încurajează primele experiențe artistice ale copilului.

Credite foto – Teatrul Ion Creaga, pagina personala de Fb Gabriela DumitruSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *