Evenimente

2 prezentări de carte care îmbină fotografia de calitate cu dragostea pentru orașul București


“Reprezentanți ai unei insule latine izolate și insolit ortodoxe, românii au rămas ancorați în acest pământ. Din stepele Asiei au venit peste ei valuri-valuri de popoare migratoare. În pofida vicisitudinilor, locuitorii acestor meleaguri au rămas pe loc.

Și-au păstrat limba și credința. Credința creștină și Biserica Ortodoxă au concurat la coagularea și cristalizarea comunităților locale. Teoria arhitect Dana Harhoiu susține că orașele tradiționale s-au dezvoltat pe principiul bobului de zmeură, cu proprietăți și locuințe aglutinate în jurul bisericilor rurale, ulterior devenite biserici de cartier.

Casa în care copilărise tata era ocupată de chiriași. În 1972, un cuplu a plecat definitiv. M-am mutat în camera rămasă liberă. În 1973, de Paști, am fost prima dată la biserica Icoanei. Din 1974 întreaga familie a revenit în apartament. Părintele profesor Necula a devenit duhovnicul mamei. Venea la noi în casă la botezuri sau decese. Mă consideram un credincios nepracticant. Profesiunea și hobby-ul îmi ocupau tot timpul. Obișnuințe vechi din „Epoca de Aur” mă țineau într-un creștinism discret, mai la o parte de biserică. În 1991, prima mea soție și-a încercat norocul; a rămas în vest. Dar eu am revenit.

După ani, m-am recăsătorit. Foarte credincioasă, draga mea soție m-a apropiat de biserică. La început am condus-o pe ea. Cu timpul, am descoperit că mă simt și eu bine acolo. „Numai babele merg la biserică!” Da ! Și ele, dar nu numai. În bisericuța noastră se întâmplă lucruri interesante. Întâlnești oameni de calitate. Un mare merit îi revine preotului paroh – a reușit să transforme enoriașii bisericii într-o comunitate. Aici vin oameni simpli, dar și vârfuri profesionale: fizicieni, numeroși medici, deputați, miniștri în funcție. Toți vin cu întreaga familie și cu copiii. De Florii în 2017 am numărat peste 150 de copii la împărtășanie. Nu numai că s-au împartășit, dar îi vedeai cât de bine se simt în biserică.”Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *